Decarul cel mai prețios

Dacă-L vei căuta, Se va lăsa găsit de tine. 1 Cronici 28:9

Există o tradiție în lumea fotbalului – căpitanul sau cel mai bine cotat jucător din echipă primește tricoul cu numărul zece. Dacă valoarea lui se confirmă, se întâmplă ca și la schimbarea echipei să obțină același număr de tricou. Decarul echipei atrage privirile, chiar și pe cele ale neavizaților, care își spun: „Dacă este numărul zece, înseamnă că e bun.”

Chiar și în zilele lui mai puțin reușite, decarul este decar. Spectatorii, galeria cred în el, îi strigă numele, îl aclamă la fiecare fază. În vestiar, este un personaj respectat, nu se fac glume pe seama lui și nu este tratat oricum. Chiar și antrenorii țin foarte mult cont de acești sportivi-vedetă.

Unul dintre cei mai modești români din lumea fotbalului a purtat mereu numărul zece pe tricou. Gică Hagi este cel mai valoros decar al României.

În toate timpurile și în toate popoarele au fost „decari” de care societatea, biserica, inclusiv împărații, au ținut cont.

Pe vremea războiului pornit de Absalom împotriva lui David, au fost doi decari în tabere diferite: unul se numea Ahitofel, și era în tabăra răzvrătitului Absalom, și celălalt era Hușai Architul, de partea lui David. La o confruntare între sfaturile oferite de cei doi sfetnici respectați și recunoscuți, Absalom a preferat să asculte de propunerea lui Hușai. Văzând că ideile lui nu au fost prețuite și sfatul său, ignorat, Ahitofel a plecat acasă și s-a spânzurat. Nu a suportat să conteze mai puțin decât altcineva. Orgoliul lui a fost lezat, iar el nu a putut gestiona dezamăgirea și a cedat psihic.

De multe ori, chiar persoane foarte credincioase, eroi ai credinței, s-au confruntat cu importanța pe care credeau că o merită și raportarea celor din jur, după părerea lor neadecvată. Pentru unii oameni, statutul de VIP a fost imposibil de controlat și au ales pierderea de dragul imaginii lor de sine.

De gândit astăzi:

Creștinul autentic este ca apa; coboară atât de jos cât este posibil, și printre pietre mari, dar și printre firele de nisip. Cu toate acestea, el nu consideră o mare tragedie sau o pierdere, ci dimpotrivă. Fiul lui Dumnezeu nu a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a smerit. Dar Lucifer, o creatură, nu a suportat să aibă alt statut decât de vedetă și a pierdut tot.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor