Cea mai tânără bătrână

Fiule, ia aminte la cuvintele mele, pleacă-ți urechea la vorbele mele! Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în fundul inimii tale! Căci ele sunt viață pentru cei ce le găsesc şi sănătate pentru tot trupul lor. Proverbele 4:20-22

O fetiță de doar opt ani a murit de bătrânețe după ce a fost diag­nosticată cu progerie, o boală extrem de rară. Anna Sakidon, o fetiță de doar opt ani din Ucraina, a murit de progerie, boala care afectează doar 160 de persoane din întreaga lume. Deși fetița împlinise opt ani cu o lună înainte, vârsta ei biologică era de 80, conform medicilor care au îngrijit-o. Pielea, celulele, organele arătau exact ca la o persoană de optzeci de ani. Medicina încă nu are o teorie finală mulțumitoare, prin care să-și explice cum se întâmplă, de ce și mai ales cum ar putea fi oprit acest proces de îmbătrânire atât de rapidă.

Există o vorbă care spune că unii oameni trăiesc într-o zi cât alții în șapte ani sau o variantă la fel de uzitată, care zice despre un copil că a crescut într-un an cât alții în șapte.

Când l-a creat pe om, planul lui Dumnezeu era ca acesta să trăiască veșnic. Omul a fost proiectat să poată trăi nelimitat, dar era alegerea lui dacă acest lucru se întâmpla. Nu era o obligație, ci o decizie permanentă. Posibilitatea alegerii se materializa în fața pomului oprit. Acolo, omul decidea dacă vrea să fie veșnic sau muritor. Din nefericire, o decizie de asemenea importanță a fost tratată foarte superficial de primii oameni; ei au ales moartea, crezând că e o glumă; doar o găselniță a lui Dumnezeu de a-i ține departe de nivelul următor. Din clipa în care au mâncat din pomul oprit, a început un proces numit moarte. Gradul și viteza de degradare a omului s-au tot mărit, astfel că, față de Adam, care a ajuns în final la peste 900 de ani, omul de astăzi se sfârșește în mult mai puțin de o sută, iar unii, chiar după câteva clipe.

Păcatul nu este o boală doar a spiritului; nu are doar valențe religioase. Păcatul este o boală a gândirii, a fizicului, a relațiilor și a emoțiilor noastre. Păcatul distruge tot. Ceea ce poate face omul este să încetinească și să oprească evoluția bolii prin tratamentul special al legăturii cu Dumnezeu.

De gândit astăzi:

Leacul pentru păcat este doar sângele Mântuitorului. Păcatul poate fi curățat doar de prezența Duhului lui Dumnezeu în noi. Dar trebuie să acceptăm să ne golească de păcat; Dumnezeu și Diavolul nu pot locui împreună. Aici este alegerea noastră!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor