Clasa a VIII-a, examen de capacitate

El îți izbăvește viața din groapă, El te încununează cu bunătate şi îndurare. Psalmii 103:4

Viața noastră este împărțită în niște etape destul de comune: copilăria timpurie, de care nu ne mai aducem aminte, mersul la grădiniță, clasa întâi și școala primară, apoi clasa a V-a și școala generală, după care liceul, facultatea etc. Dar, înainte de liceu, este un prag inventat de birocrații educației. Acel prag se numește, destul de ciudat, „capacitate”. Este examenul prin care încă nu se știe ce trebuie să demonstrezi, dar, în mod sigur, e un prag. Pentru unii, aceste praguri sunt ca o treaptă, dar pentru destul de mulți sunt doar obstacole pe care trebuie să le depășești cumva. Dacă de examenul de bacalaureat sau de cel de admitere la facultate își aduc aminte cei mai mulți, cel de capacitate este uitat aproape concomitent cu ieșirea din școală. În realitate, așa cum este el gândit acum, e o piedică ce te așteaptă într-un loc anunțat dinainte. Dacă nu îi dai atenție, el va fi acolo oricum și vei cădea; e posibil chiar să te doară; dacă însă iei seama, vei trece cu puțină atenție și îți vei alege drumul.

Atunci când te apropii de unele intersecții pe șosea, vei găsi niște linii care delimitează culoarele spre direcțiile posibile. În funcție de direcție, intri pe un culoar, altfel vei avea de făcut niște ajustări ulterioare ale traseului. Acesta este examenul de capacitate din clasa a VIII-a. Merită să fii puțin mai atent.

Să vorbim puțin despre capacitate. Ce înseamnă să fii capabil sau incapabil? În unele domenii, ne considerăm capabili, chiar specialiști, în altele, suntem incompetenți. Incompetenți după a cui evaluare? După evaluarea proprie sau a altcuiva? Cine îmi poate spune cât de obiectivă este o evaluare? Este infailibilă sau, ca orice lucru omenesc, e și ea subiectivă?

Pe vremea când Mântuitorul era la masă cu ucenicii, după înviere, a privit la Petru, care picase examenul de capacitate, și i-a spus că se așteaptă de la el să devină un lider, un păstor pentru toate categoriile de oameni. În viziunea lui, Petru se considera eșuat, dar, în evaluarea lui Hristos, el era un mare apostol.

De gândit astăzi:

Ai picat recent la vreun examen de cunoștințe sau de viață? Ai ratat vreo demonstrație și te simți căzut? Amintește-ți că Isus întinde mâna și îți acordă misiunea de a fi urmașul Lui în lume, iar acesta nu este un lucru neglijabil.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor