Umflăturile de aur

Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul… şi vă va descoperi lucrurile viitoare. Ioan 16:13

Printre lucrurile cele mai de preț ale unui popor sunt simbolurile credinței lui. În poporul Israel, Dumnezeu a așezat un simbol al legământului pe care l-a făcut cu oamenii: promisiunea prezenței Lui și a iertării păcatelor. Acest simbol era chivotul, un fel de ladă aurită cu capac, în care se găseau tablele Legii, un vas cu mană primită în pustie și toiagul lui Aaron, care înfrunzise și făcuse migdale.

În urma unei bătălii dintre israeliți și filisteni, chivotul a fost luat ca pradă de război. Ca un semn al puterii lui Dumnezeu, filistenii au fost loviți cu mai multe plăgi, iar în cele din urmă au înțeles că acel obiect sacru nu trebuia să rămână la ei; ceea ce pentru israeliți era o binecuvântare pentru filisteni era un blestem. În disperarea lor, filistenii au făcut ce știau ei mai bine: au pus în chivot niște umflături din aur, cinci la număr, după numărul împăraților regionali, și asemănătoare cu umflăturile pe care le-au avut pe corpurile lor.

Au așezat chivotul pe un car nou-nouț și, după ce au înjugat la car niște vaci care nu mai fuseseră puse la jug vreodată, au lăsat animalele să-și aleagă drumul. Când vacile au ales drumul spre o cetate din Israel, filistenii au înțeles că Dumnezeu purta de grijă simbolurilor Lui.

Este interesant cum un lucru poate fi o binecuvântare și un simbol al ocrotirii pentru cineva și un motiv de spaimă și blestem pentru altcineva.

Pentru unii oameni, spre exemplu, cuvântul Bibliei este un motiv de speranță și de bucurie, în timp ce pentru alții, pare a fi motiv de teamă și de îngrijorare. Unii păstrează Biblia asupra lor ca și cum i-ar ocroti cartea în sine, iar alții o ascund în biblioteci de care nu se ating niciodată.

Pentru cineva, biserica poate să însemne acasă, iar altcuiva poate să-i producă disconfort.

De gândit astăzi:

Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor