A4

„Puneți-Mă astfel la încercare”, zice Domnul oștirilor, „şi veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare”. Maleahi 3:10

Documentele, scrisorile și actele oficiale, dosarele și imprimantele folosesc cu precădere formatul A4. Nu știe nimeni cum și de ce s-a ajuns la acest format și dacă este cu ceva mai bun decât alte dimensiuni. Noi folosim această dimensiune de hârtie pentru că nu avem încotro: este ceea ce se numește un dat. Chiar dacă am vrea să fim originali sau revoluționari, vom constata că nu există prea mare libertate în acest domeniu: imprimantele sunt făcute fizic să lucreze pe acest format, dosarele ne obligă să alegem A4 și oficialii ne obligă să depunem toate documentele în acest format.

În viața noastră, există multe astfel de situații în care ne lovim de „presetări” pe care suntem obligați să le acceptăm. Am putea, spre exemplu, să nu acceptăm să ni se facă acte de identitate (a fost un caz în România), dar ne-ar fi imposibil să trăim în condiții satisfăcătoare. Am putea să depunem documentele pe foi de carton de mărimea unui afiș, însă ar fi respinse la infinit. Din păcate, unele convenții sociale devin mai puternice și mai greu de schimbat decât legile matematicii.

Și pe timpul Mântuitorului, oamenii aveau anumite tradiții pe care le respectau mai ceva decât pe Legile lui Dumnezeu și puneau mai presus datinile lor decât principiile promovate de Dumnezeu. Ei făuriseră tot felul de formate spirituale și sociale, pe care le impuneau cu ostentație celor din popor, fără a face vreun efort de adaptare sau de educare a oamenilor simpli.

Din nefericire, noi înșine suntem creatori de formate. Le numim tabieturi, obiceiuri, tradiții de familie, canoane, practici etc. Și, după ce ne-am creat propriile formate, nu mai acceptăm ca alții, care interferează cu viața noastră, să mai procedeze altfel.

De gândit astăzi:

În mod sigur, tu și familia ta ați produs niște tradiții și ați stabilit niște formate fixe. Gândește-te cum se simt cei ce trăiesc în alt context, cu alte șabloane comportamentale. Cum se simt ei în compania ta? Dar tu cum reacționezi când te confrunți cu „fixurile” altora? Nu-i așa că ar trebui ceva mai multă flexibilitate și toleranță? De ce nu începi tu?

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor