Motorul în patru timpi

Cel lacom stârnește certuri, dar cel ce se încrede în Domnul este săturat din belșug. Proverbele 28:25

Nikolaus August Otto a fost inventatorul primului motor cu combustie internă, care ardea în mod eficient combustibilul direct într-o cameră cu piston. Conceptul de patru timpi este posibil să fi fost deja discutat la data invenției lui Otto, dar el a fost primul care l-a pus în practică.

Motorul Otto a fost conceput ca un motor de folosit în staționare. Această invenție a fost utilizată mai târziu, într-o formă adaptată, ca un motor de automobil, dezvoltat să funcționeze în cicluri de patru timpi sus-jos. Otto l-a vândut doar ca pe un motor staționar, iar fabricanții de mașini auto l-au adaptat și dezvoltat mereu.

Una dintre cele mai mari provocări ale motorului la data invenției era cum să transforme mișcarea liniară a pistoanelor din interior într-o mișcare de rotație pentru a acționa diferite utilaje. O altă provocare pe care inventatorul a depășit-o a fost aceea de a realiza arderea combustibilului fără o flacără externă, vizibilă și fără a produce explozia necontrolată a mașinăriei respective. El a găsit modalitatea ca, printr-o scânteie distribuită foarte precis, la momentele necesare, să poată controla procesul, dar, chiar mai mult decât atât, să-l convertească în putere utilă.

Unul dintre secretele motoarelor în patru timpi este reglajul momentului de aprindere. În cazul unui reglaj greșit, fie lucrurile nu funcționează, fie procesul decurge foarte rău și implică niște costuri mari, inutile.

De gândit astăzi:

Nu suntem singuri în această lume. Prin urmare, depindem de ceilalți, iar ceilalți depind de noi. Dacă acceptăm să ne sincronizăm cu programul și cu proiectele celorlalți, putem realiza o mulțime de lucruri și putem obține o putere imensă, utilă fiecăruia, dar și la nivel comun. Dacă nu avem dispoziția de a pune puținul nostru în parteneriat cu cei din familia sau din societatea noastră, rezultatul va fi unul minuscul și vom trăi frustrarea nerealizărilor toată viața noastră. Viitorul va fi al celor ce vor să colaboreze! Atunci când i-a trimis în marea lor misiune, Mântuitorul le-a recomandat ucenicilor să nu plece singuri, ci să fie uniți, chiar și în rugăciune.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor