Stabilopozii

Căci Domnul Dumnezeu este un soare şi un scut, Domnul dă îndurare şi slavă şi nu lipsește de niciun bine pe cei ce duc o viață fără prihană. Psalmii 84:11

Stabilopodul este un element din beton cu patru picioare dispuse la distanță egală pe orice direcție, orizontal și vertical, folosit la protejarea digurilor și a malului mării. Până la inventarea stabilopodului, protejarea țărmului se făcea cu blocuri cubice de beton, care erau scumpe și greu de manevrat. Fără a face rabat de la calitate şi eficiență, inginerul român Mircea Ulubeanu a inventat stabilopodul.

Într-un interviu al vremii, inginerul mărturisea că inspirația i-a venit de la ciorchinele de strugure despodobit de boabe. Au fost necesare experimente de laborator, pe care le-a făcut ajutat de un prieten, inginerul Mircea Lateș. Acesta lucra la un laborator care simula efectul valurilor asupra blocurilor de beton şi eficiența lor în apărarea digurilor. La capătul stabilopodului s-au încercat mai multe feluri de terminații: rotunde, pătrate şi, în fine, triunghiulare. Aceasta a fost varianta optimă, pentru că așa se agățau stabilopozii cel mai bine unul de altul, lăsând destul spațiu în care valurile să se spargă pierzându-şi puterea. Invenția a fost brevetată în 1965 în România, apoi în toată lumea. Dar, pentru că autorul unei invenții comuniste nu putea fi decât un „colectiv de oameni ai muncii”, pe brevetul stabilopozilor este trecută toată echipa care a lucrat cu inginerul Mircea Ulubeanu la acest proiect.

Memoria istoriei a păstrat în sertarul ei adevărul despre omul care a realizat elementele ce protejează malurile Constanței și ale altor orașe de pe țărmul Mării Negre sau al Dunării. O lecție interesantă merită reținută din specificul acestor elemente: dincolo de costuri economice reduse, ceea ce trebuia realizat era modalitatea de întrepătrundere a construcțiilor, astfel încât valul să poată trece, dar să nu mai aibă puterea distructivă.

De gândit astăzi:

Ai fi dispus să colaborezi cu alte persoane și, într-o îmbinare de rugăciune sau studiu, să creați un sistem de spart valuri, protejându-i pe unii semeni care, altfel, ar cădea dărâmați de orice val?

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor