Triunghiul echilateral

Domnul este partea mea de moștenire…, de aceea nădăjduiesc în El. Plângerile 3:24

Când începi studiul geometriei, una dintre figurile pe care le studiezi este triunghiul, mai întâi cel numit „echilateral”. Acest triunghi are laturile de lungime egală, precum și unghiurile interne egale între ele.

În limbajul social, caracteristica acestui triunghi e folosită ca termen pentru un raport corect, egal față de toți. Numim acest lucru echidistanță. Deși nu pare, echidistanța este ceva extrem de greu de realizat. Scepticii spun că poți fi echidistant doar cu oamenii de care nu îți pasă. De regulă, ne este greu să-i tratăm la fel de bine pe oamenii față de care avem prejudecăți. Îi tratăm diferit pe cei care ne sunt antipatici sau nu fac parte din cercul nostru social.

Devenim subiectivi față de cei din altă cultură, cei care au alte convingeri religioase sau exprimă opinii politice diferite de ale noastre. Când încercăm echidistanța, de obicei nu facem altceva decât să devenim neutri; nu facem nimic, astfel suntem scutiți de situații delicate. Însă nu este o soluție să stai deoparte de teama de a nu fi subiectiv. Orice bine și orice gest de amabilitate făcut cuiva strică pentru moment echilibrul și este subiectiv, dar ceea ce poți face este să fii subiectiv doar făcând bine. Fă binele în orice moment și față de oricare persoană pe care o întâlnești. Nu încerca să stabilești egalități, ci fă totul cu toată puterea ta, fă cu sinceritate și cu toată priceperea! Uneori va trebui să faci foarte mult, alteori va fi nevoie de foarte puțin, dar să știi că în ochii lui Dumnezeu, care vede totul, puținul tău va cântări enorm. Pentru El, motivația și calitatea lucrurilor valorează mai mult decât nenumărate realizări sau donații. Dumnezeu nu ține contabilitatea, ci prețuiește gesturile omului în funcție de inima acestuia și de dorința ce determină manifestările noastre.

De gândit astăzi:

Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor