Ziua fără carne

Cel neprihănit se îndură de vite, dar inima celui rău este fără milă. – Proverbele 12:10

Viaţa este un dar de la Dumnezeu şi a fost creată să dăinuie pentru totdeauna. Totuși, păcatul lui Adam și Eva a adus moartea în această lume „pentru că plata păcatului este moartea” (Romani 6:23). În calitate de creștini, ne este interzis de către Dumnezeu să luăm viaţa fiinţelor umane (Exod 20:13) și suntem încurajaţi să avem grijă de viaţa și de nevoile animalelor (Proverbe 12:10; Psalmii 104:27). Ni se spune că Isus a avut grijă nu doar de fiinţele umane, ci și de animale. „Micile creaturi din crânguri, animalele răbdătoare, purtătoare de poveri – toată suflarea – erau mai fericite datorită prezenţei Sale. El, al cărui cuvânt puternic susţinea lumile, Se apleca să aline o pasăre rănită” (Hristos, Lumina lumii, p. 74).

Filozoful și economistul englez Jeremy Benthan (1748–1832) a afirmat că „omul este singurul animal care poate să rămână prieten cu victimele pe care urmează să le mănânce până când le mănâncă”. Prin contrast, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a încurajat membrii ei să devină vegetarieni. Încă din februarie 1843, Joseph Bates „s-a hotărât să nu mai mănânce carne”. După viziunea ei despre reforma sanitară din 1863, Ellen White a continuat să mănânce carne sporadic. Dar în timp ce era în Australia, ea a scris: „De la întâlnirea de tabără de la Brighton (ianuarie 1894), nu am mai pus absolut deloc carne pe masă. Avem o înţelegere ca, fie că sunt acasă sau plecată, nimic de felul acesta să nu fie folosit în familia mea sau să ajungă pe masa mea. Mi-au fost arătate multe lucruri în viziuni de noapte în privinţa aceasta” (Dietă și hrană, p. 488).

Mulţi adventişti de ziua a șaptea sunt vegetarieni din motive de sănătate. Studii ştiinţifice conduse de Universitatea Loma Linda și multe alte universităţi din întreaga lume au confirmat beneficiile unei diete vegetariene, precum cea propusă de Ellen White. Dar astăzi tot mai mulţi oameni urmează această dietă din respect și grijă faţă de animale. Este de amintit că la nivel mondial, data de 25 noiembrie a devenit Ziua Internaţională fără Carne și Ziua Drepturilor Animalelor. În această zi, oamenii sunt încurajaţi să nu mănânce carne deloc. Unii chiar spun: „Nu mânca un animal, hrănește-l.”

Actorul american Denis Leary a afirmat: „A consuma carne nu este o decizie, ci un instinct.” Poate ar fi cazul să-ţi pese și de viața animalelor și să transformi ziua fără carne într-o viaţă fără carne!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor