Terapia cu protoni

Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. – Romani 3:23-24

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat „cancerul” ca fiind a doua cauză majoră a deceselor la nivel mondial. Acest termen generic se referă la un grup vast de boli caracterizate de creşterea celulară anormală, dincolo de limitele lor normale, care pot invada părţile învecinate din organism şi chiar se pot răspândi la alte organe. Un punct de referinţă mondial pentru tratamentul cancerului a fost Universitatea Loma Linda, din sudul Californiei.

În 1970, dr. James M. Slater şi echipa lui pentru terapie în cancer au început să dezvolte un sistem care putea exploata la maximum potenţialul pentru tratarea pacienţilor cu particule încărcate. Obiectivul era direcţionarea fasciculului extern de radiaţie înspre ţinta neobservabilă din pacient. Ca parte a acestui program ambiţios, în 1985, dr. Slater a propus universităţii construirea primului accelerator de protoni dintr-un spital, cu o formă de radiere mai precisă decât cele standard sau decât intervenţia chirurgicală.

În ciuda opoziţiei iniţiale îndelungate, în cele din urmă a fost construit Centrul Proton Therapy, în valoare de 45 milioane de dolari. Primul pacient (cu o tumoare oculară) a fost tratat pe 23 octombrie 1990.

Tratamentul tumorilor pe creier a început în martie 1991 şi tratamentele în care se folosea unul dintre portalele de rotaţie au început pe 26 iunie 1991. Peste 150 de persoane primesc tratament în fiecare zi în acest centru, primul de acest fel din Statele Unite.

Sforţările neîntrerupte de a vindeca cancerul, sau cel puţin de a-l ţine sub control, ne pot învăţa o lecţie spirituală importantă. În primul rând, ceea ce este cancerul pentru organismul omului, asta este păcatul pentru viaţa noastră spirituală şi morală. Billy Graham spunea: „Păcatul este ca şi cancerul. Distruge pas cu pas. Încet, fără să îţi dai seama de atacul său perfid, înaintează până când în cele din urmă se pune diagnosticul: bolnav pe moarte.”

În al doilea rând, mult mai eficientă decât poate fi terapia cu protoni în lupta împotriva cancerului este jertfa lui Hristos, care ne curăţă de păcatele noastre. Pavel spune: „Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiţi neprihăniţi fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus” (Rom. 3:23-24). Deşi unele cancere sunt incurabile, toate păcatele părăsite sunt vindecabile prin jertfa lui Hristos pe cruce! Lăudat să fie Domnul pentru aceasta!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor