Rugăciunea lui Iaebeţ

Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun. (1 Timotei 3:1)

Arpaxad, Hadad, Magdiel, Mechobad, Ataï, Oulam, Hatouc, Imra, Ţadoc, Zimri… Recunoşti vreunul din aceste nume? Acestea sunt nouă din cele peste şase sute de persoane menţionate în genealogia din 1 Cronici 1-9. Cronicarul nu ne dă niciun detaliu, se limitează doar la a spune: „El a născut pe acela şi acesta a născut pe acela…” Dar, brusc, naratorul rupe monotonia şi declară:

„Iaebeţ era mai cu vază decât fraţii săi; mamă-sa i-a pus numele Iaebeţ, zicând: «Pentru că l-am născut cu durere.» Iaebeţ a chemat pe Dumnezeul lui Israel şi a zis: «Dacă mă vei binecuvânta şi-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine şi dacă mă vei feri de nenorocire, aşa încât să nu fiu în suferinţă…» Şi Dumnezeu i-a dat ce ceruse” (1 Cronici 4:9, 10).

Deşi pe toţi ceilalţi nu îi băgăm în seamă, despre Iaebeţ ni se spune că el „era mai cu vază decât fraţii săi”. De ce se distingea el de ceilalţi? De ce a fost mai cu vază, mai important, mai demn de onoare decât tovarăşii lui?

Probabil pentru că era o persoană care avea anumite aspiraţii. Scriptura ne spune care au fost obiectivele lui: „Să fie binecuvântat de Dumnezeu, să îi fie lărgite hotarele şi să nu sufere.” După părerea ta, a cerut el ceva rău? Nu ai vrea să primeşti şi tu aceste lucruri? Din nefericire, noi credem uneori că „mediocritatea”, sau un climat mediocru, aşa cum l-a numit José Ingenieros, constituie mediul natural al copiilor lui Dumnezeu. Probabil că acest lucru se datorează faptului că avem tendinţa să confundăm umilinţa cu mediocritatea. Iaebeţ ştia care este diferenţa şi de aceea nu s-a sfiit să îi spună deschis obiectivele vieţii sale lui Dumnezeu.

Adevărata umilinţă, în loc să spună: „Pentru că merg la cer, nu îmi ajută la nimic să am obiective pământeşti”, din contră, spune: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, voi reuşi. Cu binecuvântările divine, voi izbuti. Niciodată nu voi reuşi singur, ci cu ajutorul Celui Atotputernic, voi reuşi.” (Rick Waren, Answer to Life’s Difficult Questions [Răspuns la întrebările dificile ale vieţii], p. 44.)

Tinerii mei prieteni, trebuie să fim umili, dar nu mediocri. Experienţa lui Iaebeţ ne demonstrează că nu este nimic rău în a avea aspiraţii şi, chiar mai mult, în a-I cere lui Dumnezeu să le împlinească.

#aspiraţii #excelenţă

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor