Toţi vom fi schimbaţi într-o clipă, într-o clipeală din ochi. (1 Corinteni 15:51,52)
Se spune că Socrate, tatăl filosofiei greceşti, era foarte urât. Biografiile lui îl descriu cu nasul mare, buze foarte groase, ochi mari şi umflaţi şi, colac peste pupăză, avea o burtă uriaşă. La fel ca toate persoanele foarte inteligente, Socrate nu se simţea deloc complexat de fizicul său asimetric. Ba din contră, o dată chiar s-a înscris la un „concurs de frumuseţe”. Ştiind că nu va câştiga, el a hotărât să ridiculizeze aşa-zisa frumuseţe a lui Critobule, care a ieşit câştigător. Socrate l-a întrebat pe Critobule:
– Cris, la ce sunt buni ochii?
– Pentru a vedea.
– Atunci, îi spuse Socrate, ochii mei sunt mai frumoşi decât ai tăi, pentru că ei sunt mai mari, eu văd mai bine decât tine.
– Dar nasul meu este mai frumos decât al tău, îi răspunse Critobule.
– Niciodată! Nasul a fost făcut pentru a mirosi, şi pentru că nările mele sunt imense, capacitatea mea de a percepe mirosurile este superioară capacităţii tale.
– De gura ta nu am spus nimic, răspunse Critobule, pentru că, dacă ea a fost făcută pentru a mânca, tu poţi face acest lucru mai bine decât mine.
După cum era de aşteptat, Socrate nu a câştigat, deşi a contestat rezultatele concursului, considerând că el era cel mai frumos dintre toţi participanţii. Evident, el se simţea înzestrat cu o frumuseţe care nu avea nimic de-a face cu exteriorul, ci mai degrabă cu educaţia lui colosală. Chiar dacă fizic era diform, cel puţin el s-a asigurat că are un spirit bine echipat şi bine echilibrat. Patriarhul Iov a făcut aluzie la persoanele a căror „frumuseţe dispare odată cu ei, mor şi tot n-au căpătat înţelepciunea” (vezi Iov 4:20,21). Ce ştii despre Critobule? El este un exemplu viu al caracterului trecător al frumuseţii; în schimb, înţelepciunea trece dincolo de frontierele timpului.
Nu uita că trupul tău, aşa cum este el, în acest moment este templul Duhului Sfânt. Ochii, urechile, nasul, buzele, mâinile sau picioarele tale trebuie să fie consacrate în întregime pentru a da slavă lui Dumnezeu. Niciodată nu vom putea câştiga coroana unui concurs de frumuseţe de pe pământ, dar putem crede că foarte curând, „toţi vom fi schimbaţi” (1 Corinteni 15:51) şi vom primi „cununa neprihănirii” (2 Timotei 4:8).
#adevăratafrumuseţe #noivomfischimbaţi