Năluca lui Fulton

Pentru că prin aceasta, cei din vechime au căpătat o bună mărturie. (Evrei 11:2)

Robert Fulton a fost nebun. Sau cel puţin aşa spunea lumea. Sărmanul om credea că un vas se poate lua la întrecere cu un vapor. Până în 1807, anul în care Fulton a făcut o demonstraţie iniţială, doar în fabricile de textile existau motoare cu aburi, nu şi pe vase. Pentru toţi, ideea că o forţă din afara ambarcaţiunii ar putea acţiona asupra vasului era ridicolă, absurdă şi pur şi simplu nebunească. Când oamenii vorbeau despre Fulton, ei nu îi spuneau pe nume, ci îl porecleau „năluca de Fulton”. Când acesta le-a arătat dovezi vizibile ale proiectului său, prietenii şi familia lui au avut impresia că ambarcaţiunea urma să explodeze. Câţiva ani mai târziu, povestind despre eveniment, Fulton spunea că pe chipurile lor se putea citi un singur cuvânt – „dezastru”. Dar Fulton nu a acordat o atenţie prea mare comentariilor lor şi a pornit în prima călătorie, de la New York la Albany, pe râul Hudson, împotriva curentului.

„Năluca lui Fulton” nu semăna deloc cu un iaht elegant. Partea de jos a ambarcaţiunii era plată, cu o pupă pătrată şi roţi prevăzute cu palete, montate pe ambele părţi, cam la jumătatea înălţimii de la coca navei. Când „năluca lui Fulton” s-a aventurat pentru prima dată în traversarea râului, oamenii spuneau că ambarcaţiunea semăna cu o fabrică de cherestea, asamblată pe o plută.

„Năluca” a mers de-a lungul râului timp de 24 de ore înainte de a se opri la Clermont, unde pasagerii urmau să petreacă noaptea. În ziua următoare, ei şi-au continuat călătoria în amonte, până la Albany, unde au fost aşteptaţi de o mulţime entuziastă. „Năluca lui Fulton” înfăptuise imposibilul: parcursese mai mult de 200 de kilometri în aproximativ 32 de ore, cu o viteză medie de 8 kilometri pe oră. În acea epocă, pentru a parcurge aceeaşi distanţă era nevoie de patru zile. Nimeni nu a crezut că aburul ar putea face vasul să se mişte, până când Fulton a demonstrat contrariul. Nimeni nu a crezut că Marea Roşie poate fi despicată, până când Moise a poruncit. Nimeni nu a crezut că se poate doborî un uriaş doar cu o piatră, până când David a reuşit să facă acest lucru. Ştii de ce au făcut ei toate aceste lucruri? Pentru au avut credinţă în Dumnezeu. Dacă ei au putut, şi tu poţi. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: eşti dispus astăzi să îţi pui în aplicare, în practică, „năluca” ta?

#urmează-ţivisul #obiective

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video