Ce face o farfurie cu mâncare

Nu fiţi ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi născut. (Evrei 12:16)

În ţara mea, există un proverb popular: „Cel flămând nu gândeşte”. Prin asta vrem să spunem că o persoană înfometată nu ia decizii înţelepte. Cu mult înainte ca noi, dominicanii, să inventăm această expresie, Biblia ne-a dat deja un exemplu uimitor cu privire la veridicitatea acesteia prin episodul din viaţa lui Esau.

Pentru că se născuse înaintea fratelui său geamăn, Iacov, dreptul de întâi născut îi revenea lui Esau. Deşi pentru noi aceste lucruri nu au nicio importanţă, în vremurile biblice era o mare onoare să fii întâiul născut. Întâiul născut era cel care urma să îi succeadă tatălui ca şef al familiei, avea să moştenească o parte îndoită a bunurilor tatălui şi, cel mai important, primea o binecuvântare specială din partea lui Dumnezeu.

Odată, după o zi lungă de muncă la câmp, Esau a intrat în casă, fiindu-i foarte foame. Fratele lui, Iacov, pregătise o mâncare delicioasă, şi acum, când era pe punctul de a mânca, apare Esau şi îi spune: „Dă-mi, te rog, să mănânc din ciorba aceasta roşiatică, fiindcă sunt rupt de oboseală” (Geneza 25:30). Iacov, profitând de foamea fratelui său, îi spuse: „Vinde-mi azi dreptul tău de întâi născut!” Esau a răspuns: „Iată-mă, sunt pe moarte; la ce-mi slujeşte dreptul acesta de întâi născut?” (Geneza 25:31,32).

Este posibil ca într-un anume punct în timp, să fii şeful familiei şi să primești o binecuvântare dublă nu îţi va ajuta la nimic. Dar, Esau, spune-mi: nici binecuvântarea divină nu îţi ajută la nimic? Ai schimba avantajele care îţi dau dreptul de întâi născut pe o farfurie cu mâncare? Ai fi dispus să schimbi ceva durabil pe ceva trecător? Esau mă priveşte în ochi şi, fără să ezite, cu lingura încă în gură, îmi răspunde: „Da!”

Pe bună dreptate, Biblia ne avertizează să nu fim asemenea lui Esau (Evrei 12:16), să nu permitem ca satisfacerea apetitului nostru să fie mai puternică decât interesul nostru veşnic. Şi Isus a spus: „Viaţa este mai mult decât hrana” (Luca 12:23). Cunoscând experienţa lui Esau, vom comite şi noi aceeaşi greşeală?

#nutrăimdoarcupâine

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor