Sabia goală

Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. (Efeseni 6:17)

Încoronarea lui Carol cel Mare ca împărat al Sfântului Imperiu Roman a marcat un reper în istoria occidentală. Această ceremonie, sub patronajul papei Leon al III-lea, îl făcea cel mai puternic monarh al Europei şi îl propulsa la poziţia de paladin, sau de campion al creştinătăţii. El şi-a consacrat sabia cuceririi de noi teritorii pentru a-şi impune crezul religios. În locurile stăpânite de el, era obligatorie păzirea duminicii ca zi de odihnă, iar predicarea Evangheliei trebuia să se facă în limba băştinaşilor. Peste tot îşi flutura sabia pentru a-şi demonstra puterea politică şi religioasă.

Joyeuse, cum era numită sabia lui, a ajuns să fie atât de venerată, încât s-au răspândit diverse mituri pe această temă. Un poem medieval intitulat „Cântecul lui Roland” proclamă că „niciodată nu s-a mai văzut o asemenea sabie; culoarea i se schimba de treizeci de ori pe zi”. Un alt mit ne asigură că Joyeuse avea propria viaţă şi că în mânerul ei se afla una dintre moaştele cele mai importante ale creştinismului: unul dintre cuiele folosite la crucificarea lui Isus.

Este într-adevăr regretabil că sabia lui Carol cel Mare a impus norma de conduită şi de doctrină pentru milioane de persoane în timpul perioadei de întuneric care a domnit în Occident. Totuşi mulţi oameni permit şi astăzi ca diverse „săbii” să le modeleze stilul de viaţă şi să le determine valorile morale.

Pentru noi nu este decât o singură sabie care poate să prescrie etica de reglementare a vieţilor noastre: Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel face referire la Biblie ca fiind „sabia Duhului” (Efeseni 6:17). Această sabie nu aparţine niciunei fiinţe umane, ea este a „Duhului” şi, spre deosebire de Joyeuse, ea este o sabie „vie”. Ellen White exprimă din plin acest adevăr scriind: „Cel care, prin credinţă, primeşte Cuvântul primeşte chiar viaţa şi caracterul lui Dumnezeu” (Parabolele Domnului Isus, cap. 2, p. 25). Aceasta înseamnă că, primind Cuvântul lui Dumnezeu, noi ne însuşim nutrienţii necesari pentru creşterea în har şi în sfinţenie. Te încurajez să învârţi pentru tine această sabie sacră, care este mai puternică decât cea a lui Carol cel Mare.

#CuvântulluiDumnezeu #citeşteBiblia

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor