Despre ce vorbim noi?

Eclesiastul a căutat să afle cuvinte plăcute şi să scrie întocmai cuvintele adevărului. (Eclesiastul 12:10)

Câte cuvinte crezi că îţi ies de pe buze în fiecare zi? Conform unui studiu publicat în revista Scientific American, noi pronunţăm zilnic, în medie, şaisprezece mii de cuvinte. Câţi ascultă cele şaisprezece mii de cuvinte? Doar între şapte şi cincisprezece persoane. Se pare însă că optzeci şi opt de procente din aceste cuvinte, deci aproape treisprezece mii, vor fi adresate doar la cinci persoane, care pot fi: prietenii tăi, colegii tăi de clasă, colegii tăi de lucru, membrii familiei tale; în cele din urmă, cei care fac parte din cercul tău imediat, intim. În consecinţă, gândeşte-te foarte bine la ceea ce le spui acestor oameni care te vor asculta astăzi. Când vine vorba de folosirea cuvintelor, apostolul Pavel ne spune: „Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare” (Coloseni 4:6). Bineînţeles că pentru aceasta trebuie să ne ţinem limba în frâu, sub controlul Duhului lui Dumnezeu.

Studiul dezvăluia şi o altă realitate: cele cinci persoane care ascultă în fiecare zi aceste treisprezece mii de cuvinte îţi adresează la rândul lor, în fiecare zi, şaizeci şi cinci de mii de cuvinte. Este cantitatea de cuvinte conţinută de o carte cu aproximativ două sute de pagini. Deci conversaţiile tale cu aceste persoane echivalează cu citirea unei cărţi zilnic. Vezi de ce este atât de important pe cine îţi alegi ca prieteni apropiaţi? Dacă ei îţi vor bombarda mintea cu mii de cuvinte, nu crezi că ar trebui să te înconjori de persoane care să te ajute să fii o persoană mai bună? Aceste cinci persoane ar trebui să fie pentru tine ca o carte bună: ei trebuie să te ajute să creşti, să-ţi îmbogăţeşti vocabularul, să cunoşti experienţe noi şi înălţătoare. Poţi deja să identifici aceste cinci persoane în anturajul tău prezent?

Fără nicio îndoială, persoanele cu care noi ne asociem ne influenţează înspre bine sau înspre rău. La fel cum conversaţiile dintr-o zi pot să ne îmbogăţească, tot atât de bine ne pot duce şi la ruină. Apostolul Pavel, citându-l pe Ménandre, un comedian atenian care a trăit în secolul al IV-lea înainte de Hristos, declara: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune” (1 Corinteni 15:33). Alege bine cuvintele pe care le foloseşti astăzi. Din cele şaisprezece mii, un cuvânt poate fi de ajuns pentru a vindeca sau a binecuvânta un suflet.

#putereacuvintelor

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video