Îţi place ceea ce faci?

Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut. (Luca 19:10)

Probabil că ai auzit deja despre Subrahmanyan Chandrasekhar? Ştiu, e un nume dificil de pronunţat! Mai bine îi folosim diminutivul, aşa cum le plăcea prietenilor să-l numească: Chandra. El a fost un fizician şi un matematician sclipitor, originar din India; Chandra a obţinut doctoratul la Universitatea Cambridge şi, timp de aproape şaizeci de ani, a fost profesor la Universitatea din Chicago. La doar nouăsprezece ani (douăzeci, conform Wikipedia, în 1930), Chandra calcula valoarea pe care o numim azi Limita (masa) Chandrasekhar. În 1983, a primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru cercetările sale în astrofizică. Totuşi, domeniul în care Chandrasekhar nu avea nicio limită era pasiunea lui de a-şi împărtăşi cunoştinţele ştiinţifice.

În iarna anului 1947, el a fost invitat să prezinte un seminar de astrofizică la o sută şaizeci de kilometri depărtare de casa sa din Wisconsin. Era o iarnă aspră. Toate drumurile erau înzăpezite şi condiţiile climatice i-au împiedicat pe mulţi studenţi să se înscrie la curs. În final, nu au fost decât doi studenţi care s-au înscris la curs. Avea oare doctorul Chandrasekhar să parcurgă tot traseul în aceste condiţii pentru a ţine un seminar doar pentru doi studenţi? Bineînţeles! Pentru că îi plăcea ceea ce făcea. Atunci când iubim ceea ce facem, munca se transformă într-o experienţă extrem de plăcută. Un element fundamental în momentul alegerii unei cariere profesionale ar fi următoarea întrebare: îmi place această carieră? Chandra a descoperit încă de mic pasiunea pentru fizică şi s-a dedicat întru totul acesteia.

Pentru acei doi studenţi, Chandrasekhar a înfruntat inconvenientele călătoriei în condiţii climatice defavorabile, prezentându-şi seminarul la un standard înalt de profesionalism. Care a fost rezultatul? Potrivit unui articol publicat la 15 iulie 1999 de Biroul de ştiri al Universităţii din Chicago, cei doi studenţi au fost Chen Ning Yang şi Tsung Dao Lee, câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică din 1957. Şi-a imaginat Chandra că din acea clasă îngheţată vor ieşi doi câştigători ai premiului Nobel? Probabil că nu. Dar el şi-a îndeplinit sarcina cu eficienţă şi entuziasm, iar timpul i-a permis să vadă recolta generată de efortul lui conştiincios.

Acest episod din viaţa lui Chandra ne aduce aminte că Isus a venit din cer pe pământ pentru a-şi îndeplini pasiunea: salvarea celui pierdut.

#neplacecefacem #pasionatdemuncamea

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor