Suntem logodiţi

Cine are mireasă este mire. (Ioan 3:29)

„Suntem logodiţi, amândoi simţim o mare dragoste mutuală şi, având această dragoste, noi avem cel mai mare lucru din lumea asta.” Aşa începea un celebru cântec de-al lui Armand Manzanero. Dar poate te întrebi ce înseamnă să fii logodnicul sau logodnica cuiva. Nici eu nu am reuşit să îmi dau seama de acest lucru până am citit un articol din jurnalul El Pais, din Spania, intitulat: „Nehotărârea în logodne.”

În opinia autorului Alex Grijelmo, stabilirea sensului semantic al cuvântului „logodnic” se dovedeşte a fi o sarcină „destul de evazivă”. Primul dicţionar al limbii spaniole, Dictionnaire d’Autorite, publicat în 1734, defineşte astfel termenul în discuţie: „proaspăt căsătorit sau pe punctul de a se căsători.” Dicţionarul actual al Academiei păstrează în mare aceeaşi idee, spunând că „un logodnic sau un proaspăt căsătorit” este 1) „orice persoană care urmează să se căsătorească”; 2) „o persoană care are o relaţie amoroasă cu scopul de a se căsători”. Dar dicţionarul merge puţin mai departe şi oferă şi o a treia semnificaţie: „persoană care are o relaţie amoroasă cu o altă persoană, fără intenţia de a se căsători şi fără a trăi sub acelaşi acoperiş cu celălalt” (sublinierile autorului).

Pentru că între tineri vrem să vorbim fără ipocrizie, trebuie să admitem că, în practică, a treia definiţie este cea mai răspândită printre noi. Tu ştii că nu vrei şi nici nu poţi să te căsătoreşti, dar insişti să menţii o relaţie amoroasă care nu va dăinui dincolo de câteva felii de pizza şi câteva cornete de îngheţată. Acesta să fie motivul pentru care multe dintre relaţiile noastre de prietenie să fie doar o
pierdere de timp?

Dicţionarul din 1734 era de acord cu ce spune Biblia când vorbeşte despre logodnici. În Sfânta Scriptură, „logodnele” se referă la un angajament amoros între un bărbat şi o femeie care sunt maturi fizic, mental, spiritual şi financiar pentru a realiza o unire permanentă prin căsătorie. Dacă te întreb: eşti logodit/ă, ce mi-ai răspunde? În care din cele trei definiţii se regăseşte logodnicul sau logodnica ta? Dacă această persoană pe care o numeşti logodnic/ă nu are intenţia de a se căsători cu tine, la ce îţi ajută să continui relaţia? Dar dacă el sau ea se regăseşte în primele două definiţii ale dicţionarului, atunci poţi rosti ultimele versuri ale cântecului: „Suntem logodnici, suntem logodnici.”

#alege-ţipartenerul #logodnele

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video