Preţul sincerităţii (I)

Cel lacom de câştig îşi tulbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi. (Proverbele 15:27)

Numele Jean Baptist Colbert îţi spune ceva? Enciclopedia Britanica, printre altele, spune că acesta a fost ministru de finanţe, şeful Marinei pe timpul conducerii lui Ludovic al XIV-lea, „responsabil de realizarea programului de reconstrucţie economică care a făcut din Franţa o putere dominantă în Europa”. Cum a putut acest om să ajungă atât de departe, deşi nu a făcut parte din aristocraţia
europeană?

În cartea Su palabra de honor y otros relatos [Cuvântul său de onoare şi alte relatări], este prezentat un episod care a jucat un rol vital în viitorul personal şi profesional al lui Colbert. S-a remarcat foarte devreme în viaţa sa, lucrând într-un magazin de materiale. Într-o zi, patronul i-a ordonat să ducă trei bucăţi de material unui bancher prosper, într-un hotel luxos din oraş. „Priveşte bine, i-a spus patronul, această bucată marcată cu numărul unu costă şase lire metrul, bucata cu numărul doi, opt lire, iar numărul trei, cincisprezece lire. Nu le încurca!” (p. 26).

Tânărul Colbert, potrivit ordinelor şefului său, a mers la hotel şi a prezentat cele trei bucăţi de material acelui om important. Acesta din urmă, după ce a verificat materialele, s-a hotărât pentru numărul doi şi a cumpărat treizeci de metri. Când Colbert s-a întors la magazin, proprietarul şi-a dat seama că tânărul a vândut la cincisprezece lire metrul de material care costa opt, practic de două ori preţul normal. Comerciantul l-a felicitat şi i-a oferit chiar un procentaj din acest profit „suplimentar”.

Ce ai fi făcut tu în locul său? Ai fi acceptat tu paharul cu vin fără să spui nimic. Onestitatea lui Colbert a fost aici pusă la încercare, dar, cu fermitate de caracter, i-a spus patronului: „Ştiţi, aceasta nu poate rămâne aşa. Eu nu vreau bani câştigaţi pe nedrept, prefer corectitudinea.” (p. 27).

Cum a spus şi Seneca, moralistul roman: „Ceea ce legea nu interzice, poate onestitatea să o facă.” Colbert ştia un lucru: „Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” (Proverbele 10:2).

#sinceritate

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video