„Efectul Pinocchio”

Buza care spune adevărul este întărită pe vecie, dar limba mincinoasă nu stă decât o clipă. (Proverbele 12:19)

Ştiai că, după Biblie, cea mai tradusă carte este Aventurile lui Pinocchio? Da! Povestirile despre mica marionetă din lemn, care dorea să devină un copil adevărat, în mai puţin de o sută de ani a devenit una din cele mai populare opere de pe planetă. Ştiu că şi tu cunoşti foarte bine toate detaliile poveştii scrise de italianul Carlo Collodi, între 1882 și 1883 şi cred că eşti la curent cu marea problemă a lui Pinocchio. Îţi aminteşti care era? Nasul lui Pinocchio creştea de fiecare dată când spunea o minciună şi, într-un final, a trebuit să recunoască faptul că nu se poate opri din a minţi. La fel ca pentru Pinocchio, minciuna a devenit o practică foarte des întâlnită printre noi.

Conform unei cercetări, în Statele Unite, un tânăr din trei a recunoscut că şi-a minţit „părinţii, profesorii sau pe altcineva în ultimele trei luni”. Şaizeci la sută au mărturisit că şi-au minţit un prieten tot în ultimele trei luni. Alţii au spus că au „trişat la unul din examene în ultimele trei luni” (Scot McKnight, Sermon on the Mount [Predica de pe munte], p. 110). Îţi imaginezi cât de lung ar trebui să fie nasul acestor tineri dacă ar creşte de fiecare dată când mint?

Zâna a avut dreptate când i-a spus micuţei marionete că există două feluri de minciuni: „Cea cu picioarele scurte şi cea cu nasul lung.” Cu alte cuvinte, mincinosul nu ajunge departe, căci întotdeauna va sfârşi prin a fi descoperit. Chiar Solomon spunea că nu durează decât „o clipă”. De fapt, nasul ne poate da de gol atunci când minţim, căci începe să fie foarte activ de fiecare dată când nu spunem adevărul. În 2013, cercetătorii în psihologie experimentală de la Universitatea din Grenade au publicat un studiu în care se demonstra că „temperatura nasului” creşte de fiecare dată când minţim. Acest fenomen se numeşte „efectul Pinocchio”.

Pentru că întotdeauna, într-un final, minciuna va fi descoperită, nu crezi că ar fi mai bine să ne angajăm să spunem întotdeauna adevărul? Din moment ce Biblia ne spune că „martorul mincinos nu rămâne nepedepsit” (Proverbele 19:5), atunci merită oare să ne expunem „efectului Pinocchio”?

#sinceritate #valori

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video