Ferice de noi!

Andrei Pleşu

Ferice de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărt, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! (Matei 5:11)

Pentru a sta tare când vântul ţi-e potrivnic, trebuie să fii pregătit mai dinainte, să ştii ce crezi şi în Cine crezi. Trebuie să îţi defineşti valorile şi să îţi stabileşti principiile. Nu e uşor să mergi contra curentului, dar se poate. Dumnezeu ne-a asigurat de lucrul acesta, iar El ştie că încercările ne fac mai frumoşi, mai curaţi şi mai statornici în a-L urma pe El.

A fi urmaş al lui Hristos cu ani în urmă însemna să fii bănuit, urmărit, bătut, închis sau chiar omorât. Astăzi avem o libertate religioasă de care nu s-a mai bucurat nicio generaţie. În perioada comunistă, mulţi au plătit pentru că s-au exprimat contra regimului.

Vreau să spun câteva cuvinte despre Andrei Pleşu – scriitor, eseist, istoric al artei etc. S-a născut la Bucureşti în 23 august 1948. A urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice şi a obţinut ridul de doctor în istoria artei.

În timp ce era student, a devenit membru al Partidului Comunist Român, dar în 1982 a fost exclus pentru că a participat la o conferinţă pe tema meditaţiei transcendentale. Ceea ce nu ştia era faptul că operaţiunea fusese orchestrată de Securitate în scopul eliminării persoanelor incomode. A fost exilat la Tescani, Bacău. Deşi părea că perioada aceea va fi un obstacol în calea realizării sale profesionale, nu a rămas fără rod. În 1993, Pleşu a publicat volumul Jurnalul de la Tescani.

După prăbuşirea regimului comunist, a fost ministru al culturii. Două dintre realizările mandatului său au fost transformarea fostei Edituri Politice în Editura ITumanitas şi a Muzeului de Istorie a PCR în Muzeul Ţăranului Român.

Ecaterina Hânzu, Gura Râului (Sibiu)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor