Bulgărele de zăpadă

Primul Război Mondial – evenimentul care a schimbat lumea

Depărtează-te de rău şi fă binele; caută pacea şi aleargă după ea! (Psalmii 34:14)

Ce putem învăţa pentru ziua de azi? Nu lăsa ura să declanşeze ceva cu urmări ce nu pot fi estimate. Caută dialogul şi nu folosi forţa! Caută pacea! Este calea celor puternici cu adevărat, dar şi a prosperităţii.

Cu toţii ne-am jucat cu bulgării de zăpadă. Cel mai fascinant este efectul bulgărelui care, rostogolit, poate ajunge atât de mare, încât e greu de controlat.

Pe 4 august 1914, a izbucnit Primul Război Mondial. Scânteia a fost aprinsă de un tânăr naţionalist sârb care l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, la Sarajevo. Atunci s-a sfârşit o lume, asasinatul punând în mişcare un întreg angrenaj de tratate şi orgolii. Se credea că războiul va fi ca toate celelalte, soldaţii fiind aşteptaţi acasă până la căderea frunzelor de toamnă. N-a fost aşa. Acela a fost primul război total, care a necesitat mobilizarea tuturor forţelor, un război care a schimbat dramatic lumea, de la graniţele de pe hartă până la tehnologie şi perspectivele asupra relaţiilor internaţionale.

Costurile? În bani, 58 de miliarde de dolari cheltuiţi de Aliaţi şi 25 de miliarde de dolari investite de Puterile Centrale. În vieţi umane: 10 milioane! „Marele Război” a fost primul de o asemenea amploare. S-au folosit chiar şi arme neconvenţionale, atacuri chimice, interzise ulterior.

Războiul a durat peste 4 ani. Cel mai important şi grav lucru a fost că s-au plantat germenii celui de-al Doilea Război Mondial care, prin ororile lui, a depăşit orice imaginaţie.

Lorel Atomei, Bacău

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor