Vreau să zbor!

Henri Marie Coandă – inventatorul motorului cu reacţie

Iată Eu vin curând şi răsplata Mea este cu Mine ca să dau fiecăruia după fapta lui. (Apocalipsa 22:12)

Pot eu să zbor? Un Inginer mult mai mare decât Henri Coandă, un Maestru care a promis că va veni cu ceva mai măreţ decât o aeronavă, va aduce răsplata pentru toţi aceia care îşi doresc să zboare spre cerul infinit. Călătoria noastră va începe cu un zbor spre marea de cristal, întrebarea este: Sunt eu pregătit să zbor?

Aş vrea să rupi o frântură din timpul tău preţios pentru a-ţi pune o întrebare: Pot eu să zbor? Sunt convins că marele inginer român Henri Coandă şi-a pus această întrebare. El a avut o perspectivă uluitoare şi inovatoare şi a răspuns prin fapte la această întrebare.

În 1910, Henri Coandă a realizat prima aeronavă cu propulsie prin reacţie, testată şi pilotată de inginerul român pe când avea doar 24 de ani. Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel şi al savantului Paul Painleve, care l-au ajutat să obţină aprobările necesare, Henri Coandă a efectuat experimentele aerodinamice prealabile şi a construit în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni primul avion cu propulsie reactivă – de fapt un avion cu reacţie, fără elice, numit convenţional „Coandă-1910”, pe care l-a prezentat la al doilea Salon Internaţional Aeronautic de la Paris.

În timp ce testa aparatul de zbor, acesta i-a scăpat de sub control din cauza lipsei de experienţă, lovindu-se de un zid aflat la marginea câmpului de decolare. Din fericire, Coandă s-a ales doar cu o sperietură şi câteva zgârieturi.

Astăzi, invenţia lui este încă apreciată, fapt constatat atunci ridicăm privirea spre cer.

Simon-Petru Cocoşilă, ITA, Cernica

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor