De la joc la excelență

Martha Argerich – pianistă argentiniancă

Dar cărarea celor neprihăniţi este ca lumina strălucitoare, a cărei strălucire merge mereu crescând până la miezul zilei. (Proverbele 4:18)

Cum a început totul? „Primul meu contact cu muzica? A fost un joc, cred”, a mărturisit artista. În spatele reuşitei au fost însă ore lungi de muncă. Din nefericire, unii oameni rămân doar la stadiul de joc. Alţii însă, tot prin joc, descoperă în ei talente deosebite cărora le dedică atenţie, timp şi energie. Jocul se transformă în pasiune, iar pasiunea, în reuşită.

Cheful de joacă şi spiritul de aventură sunt caracteristice tuturor copiilor, dar pentru ea, la vârsta de trei ani, a început de fapt o mare carieră în lumea muzicii. Martha Argerich (n. 5 iunie), elevă a unor nume sonore ale pianisticii argentiniene şi europene, a debutat la vârsta de nouă ani interpretând Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven, iar la zece ani a interpretat Concertul nr. 20 de Mozart.

În anul 1965, la 24 de ani, a câştigat Concursul internaţional de pian „Frederic Chopin” de la Varşovia. În anul următor, şi-a făcut debutul american la Lincoln Center cu un repertoriu greu, dar care i-a scos în evidenţă tehnica uluitoare. A fost comparată atunci cu Vladimir Horowitz. Deşi interpretează Haydn, Mozart, Beethoven şi Schumann, repertoriul ei se concentrează asupra lui Rahmaninov, Ravel şi Prokofiev. Începând din 1999, Martha Argerich organizează la Buenos Aires International Piano Competition and Festival Martha Argerich.

Este de trei ori premiată Grammy – pentru cel mai bun solist instrumentist şi cea mai bună interpretare cu orchestră (2006), pentru cea mai bună interpretare în muzica camerală (2005) şi pentru cea mai bună interpretare solistică cu orchestra (2000).

Sabina Caterina Necula, Albeşti (Vaslui)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video