Îngerul milei

Oscar Schindler – salvatorul a 1200 de evrei

Tu eşti Dumnezeul care face minuni; Tu Ţi-ai arătat puterea printre popoare. Prin braţul Tău, Tu ai izbăvit pe poporul tău, pe fiii lui lacov şi ai lui Iosifi (Psalmii 77:14,15)

Omul acesta şi-a încheiat misiunea cu mult timp în urmă, dar a lăsat un model de urmat. Asemenea lui, şi noi trebuie să vedem dincolo de viaţa noastră şi să fim îngeri pentru cei din jur, arătând adevăratul caracter al lui Dumnezeu şi iubindu-ne fraţii aşa cum ne iubeşte Tatăl. Să ne bucurăm de timpul de pace pe care îl avem încă şi să fim „îngeri ai milei” pentru toate naţiunile lumii.

Oscar Schindler, născut la 28 aprilie 1908 în Moravia, Cehia, este identificat astăzi cu omul pe care războiul nu l-a dezumanizat, ci l-a transformat într-un „înger al milei”. Tinereţea lui nu a fost una virtuoasă. Plecând de acasă, a ajuns mic întreprinzător, iar mai apoi spion şi membru al Partidului Muncitoresc.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Schindler a salvat în jur de 1200 de evrei, angajându-i în fabricile sale de muniţie. S-a pus în pericol în mod conştient, având în vedere că naziştii ştiau că muncitorii săi erau evrei. Pentru a fi lăsat în pace, le-a plătit milioane naziştilor, argumentând că evreii erau mână de lucru ieftină, numai buni să-i ajute în război, confecţionând oale, tigăi şi muniţie pentru soldaţi.

Chiar dacă, iniţial, Schindler şi-a început afacerea cu muncitori evrei din motive financiare, după o vreme, lucrurile au devenit personale, el ajungând să-şi sacrifice toate câştigurile numai pentru a putea să-şi păstreze muncitorii în viaţă, aceştia fiind numiţi „evreii lui Schindler”.

Schindler a murit în ziua de 9 octombrie 1974, în Germania, dar a fost înmormântat la Ierusalim, despre care afirmase la un moment dat: „Copiii mei sunt aici.”

Laura Monica Popa, Bălceşti (Vâlcea)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video