Stăpânul amintirilor

Ion Creangă – marele povestitor al românilor

… Dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în împărăţia cerurilor. (Matei 18:3)

Tu ai amintiri memorabile pe care să le laşi urmaşilor? Ai avea curaj să îţi treci toate amintirile pe hârtie fără să-ţi fie ruşine de nimic? Porţi încă în tine ceva din puritatea pe care o aveai în copilărie? Mai ocupă părinţii, fraţii, natura şi bucuria un loc important în viaţa ta? Dacă nu, începe de azi să scrii pe o coală albă a vieţii amintiri de care să fie mândri cei de lângă tine, dar mai ales Dumnezeu.

Poveştile lui Ion Creangă sunt o „lectură obligatorie” în aproape fiecare generaţie, iar relatările despre copilăria lui trezesc şi astăzi zâmbetele cititorilor.

În 1837, chiar în ziua de început a primăverii, s-a născut în satul Humuleşti „Nică”, cel mai mare dintre cei opt copii ai Smarandei şi ai lui Ştefan.

Copilăria lui plină de bucurii, joacă şi peripeţii a fost zugrăvită frumos în Amintiri din copilărie. Ca întâi-născut, a fost trimis la şcoală pentru a căpăta o educaţie înaltă, mai întâi în satul natal, apoi la Broşteni şi la Târgu-Neamţ. Dorinţa mamei de a-l vedea preot l-a condus la Şcoala Catihetică de la Fălticeni. La 21 de ani, Creangă a terminat studiile de la Seminarul Teologic de la Socola.

După ce a fost hirotonit diacon. Creangă a devenit învăţător, ba încă unul foarte cunoscut şi apreciat. În această perioadă, a dezvoltat o prietenie strânsă cu Mihai Eminescu şi a publicat cea mai mare parte a operelor care l-au consacrat. Creangă este cunoscut mai ales pentru evocarea nostalgică a copilăriei în Amintiri din copilărie.

Claudiu Vasile, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor