Dumnezeu, izvorul înțelepciunii

Ştefan Hepites – primul meteorolog român

Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îsi are ceasul lui. (Eclesiastul 3:l)

Deşi numele lui nu ne este foarte cunoscut, totuşi datorită priceperii şi inovaţiilor sale în domeniu beneficiem azi de avantajele cunoaşterii vremii în prealabil. Fiecare dintre noi am primit din partea lui Dumnezeu cel puţin un talent pe care, dacă-l vom folosi cu înţelepciune, vom influenţa întreaga lume. Dumnezeu are nevoie de tine, pentru că te-ai născut la timpul şi în locul potrivit ca să împlineşti planul Său. Eşti pregătit pentru această provocare?

Suntem mai mult decât obişnuiţi să privim harta meteorologică atunci când ne interesăm de starea vremii pentru ziua următoare sau pentru programarea vacanţelor. Dar ne-am întrebat cine a fost cel care a înfiinţat prima staţie meteorologică românească şi a făcut prima hartă magnetică?

În data de 5 februarie 1851, s-a născut Ştefan Hepites. în anul 1884, acesta a înfiinţat la Bucureşti prima staţie meteorologică românească. A fost membru şi vicepreşedinte al Academiei Române, fizician şi meteorolog. Ştefan Hepites a realizat, împreună cu colaboratorul lui, prima hartă magnetică a României, de numele lui legându-se şi înfiinţarea primelor staţiuni seismologice din ţară.

La 30 iulie 1884, a luat fiinţă Institutul Meteorologic Central, condus chiar de el şi tot în acel an, la iniţiativa lui, România s-a alăturat altor ţări pentru a pune bazele Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Un an mai târziu, a apărut primul buletin meteorologic oficial al institutului, realizat în întregime de Ştefan Hepites. După câţiva ani, acesta a fost ales membru în Comitetul Internaţional de Meteorologie, la Conferinţa din Munchen.

Cristina Ioana Bede, Oradea

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor