CE AM ÎNVĂȚAT DESPRE EMPATIE

Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.
Romani 12:15

Unul dintre cântecele cele mai profunde pe care le-am auzit se numește „Mergi o milă în papucii mei”. Capacitatea de a ne pune în papucii altcuiva este o trăsătură de caracter de dorit. Dar adesea pare a fi greu de pus în practică atunci când încercăm să înțelegem ce simte cu adevărat altcineva, știind situația prin care trece.

Putem să ne bucurăm când cuiva îi merge bine? Sau ne înverzim de invidie?

Circumstanțele nefericite sunt, cu siguranță, mai greu de navigat. Mulți oameni se simt în mod real inconfortabil când un prieten sau o cunoștință suferă o pierdere tragică. Îi poți auzi spunând: „Nu am nicio idee ce să fac sau ce să spun. Nu știu cum să le aduc alinare.”

Am avut parte de o experiență din care am învățat multe când al doilea copil al nostru, Julie, avea doar câteva luni. Bindi, o prietenă de-a mea, era însărcinată cu primul ei copil. Când a venit data nașterii, copilul s-a născut mort. Cordonul ombilical se învârtise în jurul gâtului ei mic. Bindi și soțul ei, Perry, erau distruși!

Am mers și am văzut bebelușul. O fișă mică atașată pe capacul sicriului ei oferea informațiile personale. Mica Sandra Jean era frumoasă! Arăta exact cum a fost mica noastră Julie la naștere: părul, culoarea pielii și trăsăturile feței erau asemănătoare. Avea 3,1 kilograme și 52 de centimetri – la fel ca Julie. Părea ca și cum bebelușul meu era pus acolo. Mi-au dat lacrimile când am plecat.

Împreună cu soțul meu, Carl, am participat la înmormântare a doua zi. Am plâns împreună cu Bindi.

„Ce păcat că lui Bindi i s-a întâmplat lucrul acesta”, a șoptit o persoană mai în vârstă din familia lui Perry. „Probabil că nu va avea niciodată un copil viu!” a adăugat.

„Sper că nu va fi așa. Nu este vina lui Bindi”, am spus. Am sperat din suflet ca persoana această să nu le fi spus lucrul acela lui Bindi și lui Perry.

Am învățat că este în regulă să plângi. Și că o îmbrățișare, o strângere de mână sau un simplu: „Îmi pare rău pentru pierderea ta” pot face mult pentru o inimă îndurerată. Să îi tratăm întotdeauna pe cei întristați așa cum ne-am dori să fim și noi tratați, dacă ni se întâmplă un lucru rău.

autor: Bonnie Moyers

Pentru dimineți inspirate
Pentru dimineți inspirate
Când îți începi ziua căutându-L pe Tatăl în rugăciune, adu-ți aminte că El te privește de sus, te vede și te-a binecuvântat cu o nouă dimineață, o nouă zi de viață pentru El. Acest devoțional este scris de femei din lumea întreagă și urmărește să le aducă cititoarelor bucuria și frumusețea unei relații vii și zilnice cu Dumnezeu și cu ceilalți.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor