Somnul liniştit

Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea. – Psalmii 4:8

Al patrulea simptom al depresiei este insomnia, chiar dacă în anumite cazuri poate fi vorba despre polul opus, somnolenţa. Psalmii descriu durerea fizică ce se accentuează pe durata orelor de noapte. Psalmistul ne spune: „Nu mai pot gemând! în fiecare noapte îmi stropesc aşternutul şi-mi scald patul în lacrimi. Mi s-a supt faţa de întristare şi am îmbătrânit din pricina tuturor celor care mă prigonesc” (Psalmii 6:6,7).

Chiar dacă manifestarea insomniei nu înseamnă obligatoriu că persoana în cauză suferă de depresie, tulburările de somn caracterizează întotdeauna suferinţa depresivă. Dificultăţile la adormire sau la trezire şi incapacitatea de a adormi la loc pot fi ceva foarte neplăcut, dat fiind disconfortul de a doua zi. Problemele de somn au o frecvenţă din ce în ce mai ridicată la nivelul populaţiei generale, din cauza creşterii nivelului de stres asociat pierderii locului de muncă, problemelor de familie, incertitudinilor, complicaţiilor de sănătate, printre altele.

Există şi o insomnie organică, dar cele mai multe tipuri de insomnie au de-a face cu îngrijorările, temerile şi vinovăţia. Când conştiinţa este complet liniştită şi când este credinţă în Dumnezeu, ne bucurăm de obicei de un somn profund şi înviorător. Se povesteşte că, în timpul unui turneu pastoral prin China, episcopul Bashford, din Biserica Episcopaliană, nu a putut să se cazeze la singura pensiune din zonă, deoarece era rezervată în întregime. Fără o alternativă mai bună, a hotărât să-şi petreacă noaptea sub nişte copaci. Aşezat pe pământ şi pe jumătate adormit, şi-a adus aminte dintr-odată că proprietarul pensiunii îi spusese că în zonă sunt câţiva răufăcători. Gândul acesta l-a împiedicat să adoarmă. După câteva ore de veghe, a început să mediteze la versetul de astăzi. L-a repetat de mai multe ori în minte şi s-a rugat: „Doamne, n-are niciun rost să stăm treji amândoi toată noaptea.” După câteva minute, episcopul dormea adânc.

Exemplul lui Isus dormind pe timp de furtună este unul dintre cele mai impresionante. Pacea minţii Sale, asociată cu oboseala fizică I-au permis să doarmă în barcă în mijlocul furtunii; somnul Său era atât de adânc încât cu greu L-au putut trezi ucenicii (Matei 8:24,25). A lăsa îngrijorările, temerile, anxietăţile pe mâna lui Isus presupune un puternic exerciţiu de credinţă. Dacă îi lăsăm Lui întreaga noastră povară, ne putem bucura de promisiunea Sa: „Eu vă voi da odihnă” (Matei 11:28).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor