Ieşi din haos!

Cel rău ia o înfăţişare neruşinată, dar omul fără prihană îşi îmbunătăţeşte calea. – Proverbele 21:29

Sentimentul continuu că trebuie să faci faţă unei ameninţări sau unui pericol se asociază cu stresul fiziologic şi cu anxietatea. Multe situaţii pot fi considerate ameninţătoare şi periculoase, iar printre ele se numără conflictele interpersonale sau/şi problemele financiare. Atunci când persistă, aceste situaţii diminuează sentimentul de siguranţă al celui în cauză şi adesea se ajunge la haos şi nervozitate crescută. „Parcă toate au scăpat de sub control”; „îmi vine să înnebunesc”, sunt expresiile tipice în asemenea situaţii. Se poate ieşi din acest haos într-o perioadă scurtă? Ce se poate face pentru redobândirea rapidă a stabilităţii?

Indiferent că la nivel colectiv sau individual, trebuie să reţinem că haosul presupune situaţii sau scenarii unde există o organizare slabă şi nicio rutină. Thomas S. Weisner, profesor emerit de antropologie la Universitatea din California (Los Angeles, SUA), în articolul său „Starea de bine, haosul şi cultura: Susţinerea unei rutine zilnice semnificative”, scoate în evidenţă faptul că în viaţa în care există organizare şi o rutină, anxietatea va fi redusă şi starea de bine se va îmbunătăţi. La nivel practic, pentru îmbunătăţirea stabilităţii, este nevoie de respectarea unei ordini şi de formarea unor obiceiuri cu privire la luarea mesei, dormit şi mişcare. Pe această cale se poate ieşi din haos, adoptând: a) o rutină zilnică de sculare şi culcare, care trebuie să fie aceeaşi în fiecare zi, asigurând opt ore de odihnă; b) un program stabil şi un loc pentru fiecare masă, evitând perturbările sau poluarea sonoră (zgomot excesiv sau care deranjează) în timpul mesei; c) exerciţiu fizic regulat, care include efort fizic semnificativ.

Regularitatea obiceiurilor care ţin de hrană, odihnă şi exerciţiul fizic îmbunătăţeşte stabilitatea emoţională, deoarece aceasta influenţează direct emoţiile. Aceste aspecte ale comportamentului garantează stabilitatea generală, care va duce la eliminarea sentimentelor de prăbuşire imediată şi va contribui la gânduri mai pozitive.

Sfintele Scripturi ne aduc aminte că Dumnezeu, la început, a făcut ordine în haos (Geneza 1). „Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al ordinii şi doreşte ca şi copiii Săi să se supună acestei ordini şi să fie sub disciplina Sa. (…) Dacă îşi vor forma obiceiuri de ordine şi regularitate, atunci tinerii îşi vor îmbunătăţi sănătatea, starea de spirit, memoria şi dispoziţia” (îndrumarea copilului, p. 112).

Chiar dacă probabil nu percepi haosul din viaţa ta, motivează-te să urmezi aceste obiceiuri binefăcătoare, care îţi vor aduce tărie şi sănătate fizică şi mintală!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor