Dependenţa sexuală

Căci, când eram încă fiu la tatăl meu şi fiu gingaş şi singur la mama mea, el mă învăţa şi-mi zicea: „Păstrează bine în inima ta cuvintele mele, păzeşte învăţăturile mele, şi vei trăi!” – Proverbele 4:3,4

Biblia prezintă sexualitatea ca o cale sublimă de extindere a creaţiei (Geneza 1:28; 2:24). Aceasta nu este limitată la procreare, ci este promovată ca un dar sănătos pentru plăcerea, intimitatea şi satisfacţia unui bărbat şi a unei femei în unirea maritală (1 Corinteni 7:2-5).

Dar sexualitatea este un impuls foarte puternic şi poate duce la abuz şi prejudicii emoţionale, sociale, fizice şi morale. Capitolul 5 din Proverbele, vorbind despre meşteşugul femeii „străine” (cuvântul ebraic zuwr poate fi tradus ca „femeie străină” sau „prostituată”), oferă o descriere a celor mai importante caracteristici ale sexului pe care le aprobă Dumnezeu, precum şi a celor pe care El le dezaprobă. Textul arată puterea de seducţie a acestui impuls (v. 3), consecinţele veşnice ale utilizării greşite (v. 5), nevoia de oprire imediată (v. 8), importanţa fidelităţii (v. 15), bucuria vieţii sexuale în contextul potrivit (v. 18,19), contrastul dintre sexul adecvat şi inadecvat (v. 20) şi moartea spirituală care rezultă din întrebuinţarea greşită a sexualităţii (v. 22, 23). Generaţia actuală se confruntă cu noi situaţii legate de acest tip de seducţie sexuală, care o fac mai uşoară şi mai accesibilă, fără să fie necesară plecarea de acasă, prin intermediul mijloacelor tehnice, cum ar fi înregistrările video şi internetul.

Latura extremă a întrebuinţării necorespunzătoare a sexului este adicţia. Cel dependent de sex este caracterizat de o obsesie constantă (gânduri şi imagini sexuale), de lipsă de satisfacţie, de un apetit permanent, de disconfort emoţional (mânie, tristeţe, frustrare) atunci când activitatea sexuală nu e posibilă, precum şi de încercarea nereuşită de a renunţa la acest obicei şi de perpetuarea problemei în ciuda consecinţelor care afectează familia, munca (sau studiile) şi relaţia cu Dumnezeu. Ispita sexuală îi afectează pe toţi oamenii, dar cei tineri sunt mai vulnerabili.

Impulsul sexual este foarte puternic la unii oameni, în timp ce la alţii, nu. Dar Dumnezeu cunoaşte foarte bine punctele tari şi punctele slabe ale fiecăruia. El este drept şi credincios şi nu va îngădui nicio încercare care să depăşească puterea noastră de a rezista, promiţându-ne o cale de a scăpa de povara ei (1 Corinteni 10:13). Dacă te lupţi cu întrebuinţarea imorală a sexualităţii, supune-te lui Dumnezeu, care a promis că răul va fugi de la tine (Iacov 4:7). Această promisiune, când este memorată şi repetată în momentele critice, te va aduce mai aproape de Dumnezeu, pentru ca El să te poată elibera de pasul greşit.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor