Karoshi

Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfântă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului. Cine va face o lucrare în ziua aceea să fie pedepsit cu moartea. – Exodul 35:2

Un tânăr de 29 de ani, muncitor în departamentul de ambalare al unui mare ziar japonez, a murit subit la locul de muncă în urma unui atac de cord. Acest incident din 1969 a fost atribuit epuizării – fizice şi psihice – din cauza muncii suprasolicitante din timpul ultimei luni din viaţa sa. Acesta a fost primul caz de karoshi, care, în limba japoneză, înseamnă „moarte de prea multă muncă” şi descrie decesul în urma unui atac cerebral sau de inimă fatal, ce li se poate întâmpla oamenilor care muncesc mai mult de 80 de ore suplimentare pe lună.

Auzim cu toţii spunându-se că „munca este sănătoasă”, dar oare cu cât mai multă muncă înseamnă cu atât mai multă sănătate? într-o societate unde producţia şi eficienţa sunt foarte preţuite, oamenii care muncesc mult sunt în general admiraţi. Totuşi epuizarea produsă de stresul cronic ocupaţional este foarte strâns legată de probleme de sănătate. Tensiunea, presiunea şi anxietatea care caracterizează uneori munca pot duce la probleme fizice, cum ar fi gastrite, tensiune musculară, spasme, dureri de cap, lipsă de energie şi insomnie, printre altele, iar în condiţii extreme, se pot termina cu karoshi. Pe scurt, munca peste măsură ne poate distruge sănătatea şi viaţa.

Pentru a ne proteja de acest exces periculos în muncă, avem nevoie mai întâi să aplicăm principiul moderaţiei. Dacă munca este făcută intr-un mod responsabil pe timpul zilei, atunci putem petrece timp cu cei dragi, iar orele nopţii vor fi folosite pentru odihnă. Avem nevoie zilnic de 6-8 ore de somn, într-un loc întunecos şi plăcut, în prima parte a nopţii. Astfel, putem stimula secreţia de melatonină, un hormon natural care ne ajută să avem un somn odihnitor ce ne fereşte de dureri de cap, depresie şi oboseală cronică şi de asemenea diminuează riscul multiplelor boli asociate cu îmbătrânirea.

Pe de altă parte, în textul biblic de astăzi, Dumnezeu dă o poruncă referitoare la munca şi la odihna săptămânală. „Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfântă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului.” Îţi poţi imagina o zi de deconectare de la tensiunea muncii, în care să-ţi înalţi rugăciunile către Dumnezeu şi să asculţi vocea Lui, fără să ai alte griji? O zi în care să te bucuri cu cei dragi, asigurat că toate treburile sunt în mâna Creatorului tău? Caută să-ţi organizezi timpul în acord cu instrucţiunile lui Dumnezeu. Mai mult ca sigur, vei primi o mare binecuvântare fizică, mintală, socială şi spirituală.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video