Transplant de inimă

Le voi da o altă inimă şi voi pune un duh nou în voi. Voi lua din trupul lor inima de piatră şi le voi da o inimă de carne. – Ezechiel 11:19

Transplantul de organe constă în înlocuirea unui organ deteriorat cu un altul care funcţionează în parametrii sănătăţii. Tehnica aceasta a fost implementată cu succes pentru prima dată în 1954 de către o echipă medicală din Spitalul „Peter Bent Brigham”, din Boston (Statele Unite). Astăzi, în fiecare an, mii de oameni beneficiază de această tehnică ce le permite multor pacienţi să-şi prelungească viaţa. Dar transplantul pare să afecteze nu numai aspectele fizice, ci şi personalitatea primitorilor. Cei care au suferit un transplant de cord au observat schimbări importante la atitudinile lor, la comportamentul, preferinţele alimentare, muzicale, artistice şi chiar la nevoile lor sexuale după operaţie. Iar aceste schimbări par să fie legate de personalitatea donatorului. Cercetătorii Paul Pearsall, de la Universitatea din Miami, Gary Schwartz şi Linda Russek, de la Universitatea din Arizona, au investigat în detaliu zece persoane cu transplant de cord pentru a evalua dacă schimbările de personalitate sunt în concordanţă cu istoria donatorului. Chiar dacă anumite schimbări ale beneficiarilor pot fi influenţate de cunoaşterea în prealabil a caracteristicilor donatorului, în multe cazuri coincidenţele sunt inexplicabile. Pentru a explica totuşi acest fenomen, cercetătorii au propus teoria memoriei celulare, care susţine că fiecare celulă din corpul nostru deţine informaţii privind personalitatea noastră, acestea putând fi transferate odată cu organul donat – teorie care poate furniza o explicaţie despre asemenea paralelisme.

Chiar dacă ştiinţific această teorie nu poate fi probată suficient, iar puţinul care poate fi probat poate fi semnificativ contestat din punct de vedere metodologic şi/sau spiritual, exemplul este util pentru a ilustra schimbarea inimii pe care Dumnezeu o propune în versetul de astăzi: „Le voi da o altă inimă şi voi pune un duh nou în voi. Voi lua (…) inima de piatră şi le voi da o inimă de carne.” Inima noastră, care este îndărătnică, egoistă şi insensibilă la nevoile altora, trebuie schimbată cu una mai bună. O inimă asemenea inimii lui Hristos, care să arate dragoste faţă de ceilalţi, este ceea ce tu şi cu mine avem nevoie. Operaţia este gratuită şi imediată, dacă acceptăm intervenţia divină. Şi schimbările se vor reflecta în personalitatea noastră: comportamentul, gândurile şi acţiunile noastre vor fi altruiste şi umplute de dragoste, asemenea inimii lui Isus.

Poţi accepta schimbarea care îţi dă şansa să trăieşti şi care îţi va transforma înclinaţiile până când vei ajunge să îl reflecţi pe Hristos, care este Marele nostru Donator.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor