Am auzit glasul Domnului întrebând: „Pe cine să trimit şi cine va merge pentru Noi?” Eu am răspuns: „lată-mâ, trimite-mă!”- Isaia 6:8
Florence s-a născut la 20 mai 1820, într-o familie din clasa superioară. Tatăl ei urmase cursurile Universităţii Cambridge şi i-a predat filosofie, limbi moderne, matematică şi ştiinţă. Dar femeile din acele vremuri aveau puţine ocazii să-şi pună în practică cunoştinţele, aşa că spiritul de slujire al lui Florence a fost suprimat de obiceiurile vremii ei. Totuşi, când avea 18 ani, a simţit că era „chemată de Dumnezeu” la o lucrare specială. „Dumnezeu m-a chemat şi m-a întrebat dacă aş vrea să fac ceva bun pentru numele Său, fără să cer niciun fel de beneficiu personal”, scria ea în jurnalul personal. Nu ştia prea bine la ce fel de slujire era chemată, dar, puţin câte puţin, a început să înţeleagă că vocaţia ei era să îngrijească de bolnavi ca asistentă medicală. Motivată de convingerile sale, Florence şi-a înfruntat familia şi convenienţele sociale pentru a deveni utilă umanităţii. În 1854, când a izbucnit Războiul din Crimeea (Rusia se lupta cu o alianţă formată din Imperiul Otoman, Franţa, Marea Britanie şi regatul Sardiniei), ea a avut ocazia de a-şi folosi cunoştinţele ştiinţifice şi analitice. În fruntea unui grup de 38 de femei şi promovând principiile de igienă în îngrijirea sănătăţii, ea a reuşit să reducă rata mortalităţii din spitale într-o perioadă scurtă de timp de la 40% la 2%. Cunoscută ca „Doamna cu lampa”, datorită vizitelor ei nocturne pentru a îngriji de bolnavi, lumina lui Florence Nightingale (fondatoarea asistenţei medicale moderne) continuă să fie o sursă de inspiraţie şi astăzi.
În acelaşi fel în care Florence a perceput chemarea lui Dumnezeu, Biblia ne arată modul în care şi mulţi alţii au fost chemaţi de Domnul la slujire: Moise, Ghedeon, Isaia, ucenicii şi oricine de pe pământ, de orice limbă, seminţie şi popor (Apocalipsa 14:6). Tu şi cu mine suntem chemaţi să-L slujim. Suntem dispuşi să lăsăm prejudecăţile să ne învingă şi să respingem invitaţia? Ne constrâng convenienţele sociale să nu răspundem invitaţiei Cerului? Suntem nerăbdători să facem fapte bune în numele Său, indiferent de consecinţe?
Meditează astăzi la chemarea lui Dumnezeu la slujire, pregătită pentru tine. Ai descoperit în care domeniu ai putea să-L slujeşti cel mai bine? Adu-ţi aminte că astăzi Dumnezeu uşurează suferinţa prin mâini omeneşti, pentru că glasul Său încă întreabă: „Pe cine să trimit şi cine va merge pentru Noi?” îndrăzneşte să spui: „Iată-mă, trimite-mă!”