Potenţialul uman

Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblăm în ele. – Efeseni 2:10

Psihologul Abraham Maslow a fost unul dintre cei mai proeminenţi psihologi care au promovat dezvoltarea potenţialului uman, în perioada anilor ’60. Activitatea sa preliminară a constat în studierea vieţii unor oameni care au atins cel mai înalt nivel de potenţial din viaţa lor. A studiat viaţa lui Abraham Lincoln, a lui Thomas Jefferson, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, Eleanor Roosevelt şi a altora. Apoi a analizat aspectele comune la aceşti oameni, pentru a determina ce factori contribuiau la succesul personal. Deşi Maslow a identificat corect diverse caracteristici, acest grup de elită avea, în principal, în comun un set de valori democratice. Acestea erau legate de interesul social, de solidaritate sau compasiune pentru toţi oamenii. Cu alte cuvinte, ei aveau în comun interesul pentru semeni, care trecea dincolo de simpla teorie. Au acţionat şi s-au luptat pentru oameni; au fost adevăraţi „slujitori” ai semenilor. Pe această cale a fost posibilă dezvoltarea potenţialului lor uman în timp ce îngrijeau şi slujeau omenirea.

Eleanor Roosevelt, soţia preşedintelui american Franklin Roosevelt, a fost foarte implicată în lupta pentru dreptate socială şi drepturile omului. Ea a devenit apărătoarea egalităţii pentru femei, afro-americani şi muncitori şi credea că ajutorarea altora este datoria noastră indiscutabilă. Într-o ocazie a renunţat la calitatea de membră a unui grup de femei aristocrate pentru că acestea discriminaseră o cântăreaţă de culoare. Ele împiedicaseră organizarea concertului lui Marian Anderson în Sala Constituţiei, cu o capacitate de 7 000 de locuri. Din fericire, Eleanor a reuşit schimbarea locaţiei la Memorialul Lincoln, unde concertul a fost urmărit de aproximativ 75 000 de persoane. Ea este cunoscută ca „Prima Doamnă a lumii” datorită realizărilor sale umanitare pe parcursul întregii vieţi, promovând ideea că „drepturile omului încep aproape de casă”.

În Epistola către efeseni, apostolul Pavel arată că fiecare dintre noi am fost creaţi în Isus Hristos pentru fapte bune. Acest lucru înseamnă că suntem creaţia lui Dumnezeu şi, datorită unirii noastre cu Hristos, suntem făcuţi în stare să trăim îndeplinind fapte bune. Acesta este motivul care face viaţa să merite trăită.

Dezvoltarea potenţialului nostru este posibilă numai în măsura în care ne consacram viaţa scopului pentru care am fost creaţi, adică să facem fapte bune. Descoperă care sunt faptele pe care le poţi face şi pe care Dumnezeu le-a pregătit pentru tine. Probabil al putea începe să ajuţi pe cineva care este foarte aproape de tine.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor