AVEM UN CEAS INTERIOR

Pe cine păzește porunca, nu-l va atinge nici o nenorocire, dar inima înțeleptului cunoaște și vremea și judecata.
Eclesiastul 8:5

Cei mai mulți dintre noi purtăm un ceas pentru a putea ști cât e ora, însă n-ai observat că uneori simți cât este ceasul fără să te uiți la ceas? Când cineva își fixează alarma ceasului ca să-l trezească la o anumită oră dimineața, se întâmplă deseori ca acea persoană să se trezească cu câteva clipe înainte de declanșarea alarmei. Există o explicație a acestui fenomen: oamenii au un ceas interior. Existența acestuia a fost demult presupusă, însă localizarea lui n-a fost descoperită decât recent. S-ar putea chiar să ghicești unde este.

Ceasul tău interior este situat în hipotalamus, parte a creierului situată la baza acestuia, exact în mijlocul capului tău. N-ar fi o idee fericită să încerci să-ți vezi hipotalamusul ca să afli cât e ceasul fără să te uiți la ceasul de pe mână!

Tot ce se știe până acum despre acest ceas interior se rezumă la cele aflate de un grup de cercetători de la Facultatea de Medicină Harvard. Ceasul constă dintr-un mănunchi de celule cerebrale care, potrivit savanților, trimit impulsuri ritmice, ca ticăitul ceasului. Acest lucru nu s-a verificat încă, dar așa spune teoria.

Când acest ceas interior este lezat la animale, programul lor de somn este tulburat. Astfel de animale dorm la ore neregulate, indiferent că e zi sau noapte și viața lor nu mai are nici un ritm.

Savanții nu pot face experimente pe oameni în felul în care fac cu animalele, dar nu avem niciun motiv să credem că aceste ceasuri nu funcționează și la om la fel sau pe baza unor mecanisme chiar mai complexe. N-ar fi interesant să știm ce anume folosesc organismele noastre pentru a fixa ora exactă? Trebuie să existe un timp standard pentru toate creaturile lui Dumnezeu și noi suntem programați în concordanță cu timpul lui Dumnezeu, atunci când menținem corpurile noastre în bună rânduială. Același lucru este adevărat atunci când păzim toate legile lui Dumnezeu.

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor