VIESPILE-MAMĂ

Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei și nu mănâncă pâinea lenevirii.
Proverbe 31:27

Știai că există mai mult de 200 de feluri de viespi? Ele trăiesc pe toată suprafața globului, din vârful muntelui până în nordul îndepărtat și până în junglele tropicale și ecuatoriale.

Spre deosebire de albină, care moare dacă înțeapă un dușman, viespea poate să-și folosească acul său usturător din nou și din nou. Însă viespea își folosește acul numai pentru a se apăra.

Viespile locuiesc în colonii ca și albinele, însă foarte frecvent cuibul lor este subteran, într-o groapă săpată de un alt animal, cum este șoarecele de câmp. Regina care întemeiază o nouă colonie în fiecare primăvară, după hibernarea din timpul iernii, poate să aleagă uneori o scorbură de copac sau un alt loc retras.

Mai întâi, matca trebuie să facă toate treburile singură, dar după ce primele viespi lucrătoare ies din faguri ea are multe ajutoare, iar colonia poate produce până la 400 de pui, dintre care nici unul nu trage chiulul. Foarte rar, când se întâmplă să apară reclamații, regina, fără întârziere dar cu blândețe, aduce copilul neglijent înapoi la ordine și disciplină. Ea este o mamă bună și are cea mai atentă grijă de stupul plin de pui de viespe.

Scriind despre virtuțile unei soții și mame, Solomon ar fi putut la fel de bine să descrie comportarea plină de hărnicie a unei viespi regină. Mamele au un mod al lor de a lucra neobosit, fără să primească prea multe mulțumiri, purtând de grijă casei, pregătind mâncarea și îngrijind copiii. Nu este mult timp pentru odihnă. Solomon continuă spunând despre o astfel de mamă că ai ei copii ei se scoală și o numesc fericită. Data viitoare când vei vedea o viespe, întreabă-te dacă îți faci partea, ajutându-ți mama la îndeplinirea tuturor treburilor gospodăriei de care ea răspunde ca regină a casei!

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor