FABRICA TERMITELOR

Doamne, Dumnezeule, multe sunt minunile și planurile Tale pentru mine: nimeni nu se poate asemăna cu Tine. Aș vrea să le vestesc și să le trâmbițez, dar numărul lor este prea mare ca să le povestesc.
Psalmii 40:5

Uneori sunt la fel de uimit ca și psalmistul de minunile pe care le-a creat Dumnezeu. Acest lucru e valabil cu privire la ce se întâmplă în corpul termitelor. Termitele sunt acele insecte incolore adesea numite incorect furnici albe. Există milioane și miliarde de astfel de ființe minuscule pe tot pământul și fiecare dintre ele e o fabrică microscopică cu numeroase organisme care funcționează în interior, fiecare din ele îndeplinindu-și funcția lui proprie. La majoritatea termitelor această funcție este de a mânca și digera lemn.

Ți-ar plăcea ca în fiecare dimineață, după ce te trezești, să mănânci la micul dejun masa din bucătărie sau poate mobila sau rafturile de lemn? Indiferent ce ai alege de mâncare, mâncarea ar fi întotdeauna lemn, lemn, lemn și iarăși lemn, și cu toate acestea ar fi cel mai minunat banchet pe care ți l-ai putea imagina. Termitele așteaptă cu nerăbdare să-și petreacă fiecare zi măcinând lemne, dar nu acesta este cel mai interesant lucru despre termite.

În interiorul termitelor sunt numeroase viețuitoare microscopice: un protozoar – o ființă unicelulară – și mai multe feluri de bacterii. Protozoarul are niște cili – niște piciorușe mult mai subțiri ca firele de păr – cu care se deplasează încoace și încolo, digeră lemnul pe care îl mănâncă termitele și îl expediază în jos. Uneori, printre acești cili pot fi găsiți niște microbi numiți spirochete, care trăiesc pe corpul protozoarului și probabil îl parazitează, adică trăiesc pe seama lui. Protozoarul trăiește pe seama termitei, spirocheta trăiește pe seama protozoarului și termita trage foloase de pe urma ambelor ființe. Deci, ceea ce se petrece în interiorul unei termite este o adevărată uzină, cu mulți muncitori care colaborează pentru a termina treaba. Nu-i uimitor?! Geniul creator al lui Dumnezeu nu cunoaște limite!

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor