FURNICA ŞI ACACIA

Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor.
Eclesiastul 4:9

Adevărul textului nostru este ilustrat de copacul de acacia şi o specie de furnică ce trăieşte împreună cu el, pentru beneficiul amândurora. Acacia oferă furnicii hrană şi adăpost, în timp ce furnica apără copacul împotriva insectelor care îi taie frunzele.

Când spinii de acacia sunt verzi şi imaturi, sunt plini cu o substanţă cărnoasă, numită măduvă. Totuşi, furnicile nu sunt interesate de spini până când aceştia nu se usucă şi devin maro la culoare. În acel moment, ele taie găuri lângă vârfurile lor, intră şi îndepărtează măduva. Furnicile folosesc apoi pereţii tari şi subţiri ai spinilor ca locuri pentru cuib. Cu o singură intrare în fiecare spin, furnicile sunt asigurate împotriva ploii şi a dușmanilor naturali.

Lângă baza fiecărei frunze de acacia sunt glande care secretă o substanță asemănătoare cu mierea, pe care furnicile o mănâncă. Pe lângă aceasta, copacul produce o altă substanţă hrănitoare, care încurajează furnicile să patruleze pe frunzele şi frunzuliţele plantei. În vârfurile frunzeluliţelor există fructe mici, roşii sau galbene, având în diametru aproximativ 0,2 cm.

Aceste fructe n-au nimic de-a face cu sistemul reproducător al acaciei. Ele nu sunt nici un fel de seminţe, dar furnicilor le place gustul lor. Numite „corpuri Belian” fructele nu se maturizează toate odată, aşa că se găsesc întotdeauna bune pentru a fi consumate. Cele care nu sunt coapte într-o zi, pot fi recoltate în ziua următoare. Astfel, aceste fructe au două funcţii: ele oferă hrană pentru furnici şi, prin asta, încurajează insectele să îndepărteze dăunătorii care taie frunzele.

Totul în natură pare să slujească o altă formă a naturii, astfel că fiecare specie de plantă sau animal reprezintă o legătură într-un lanţ lung. Nici un lucru viu nu este independent, ci face parte dintr-un sistem vast de creaturi, care au nevoie una de alta ca să supravieţuiască. Copacul de acacia ar fi fără frunze dacă n-ar exista furnicile care au grijă de ele; iar furnicile n-ar avea o sursă de hrană sau un cămin, fără acacia. Relaţia unei creaturi cu alta face parte din planul lui Dumnezeu.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor