PUTEREA GÂNDACULUI DE APĂ

Şi puterea ta să ţină cât zilele tale.
Deuteronomul 33:25

Puterea aparent foarte mare a unor gândaci de apă a fost uimitoare, cândva, pentru oamenii de ştiinţă. Doar recent a fost aflat secretul insectelor. Gândacul scufundător este un bun exemplu. El are 4 cm lungime şi o formă aproape perfect asemănătoare cu lacrima. Corpul este turtit la spate, iar insecta înoată cu capul uşor ridicat. În timp ce înoată înainte, apa se separă în jurul corpului gândacului, trece peste el şi se uneşte la spate cu foarte puţină turbulenţă.

Gândacul scufundător se mişcă înainte cu ajutorul picioarelor lui puternice din spate, pe care le foloseşte ca vâsle. Fiecare picior este acoperit cu ţepi, care formează o lamă atunci când piciorul este aruncat în spate şi care se pliază când piciorul este adus în faţă, pentru următoarea lovitură. Ţepii sunt responsabili de 68% din aruncarea piciorului şi dau viteză gândacului.

Când gândacul scufundător intră în apă, el duce aer sub acoperitorile aripilor şi abdomen. Dacă nu înoată, el trebuie să se ţină de o plantă, sau de fundul apei, altfel e ridicat la suprafaţă. Acest lucru adaptează manevrele de înotător în mod inteligent, ca să captureze o masă de melci, crustacee, insecte, mormoloci şi chiar peşti mici.

Gândacul morişcă, lung de 1 cm, este un alt bun înotător, dar este adaptat pentru înotul la suprafaţă. În loc de ţepi, gândacul are lame mici, netede, pe picioarele din spate. Aceste vâsle se suprapun când picioarele sunt aruncate în spate dar se separă când sunt aduse în faţă. Deşi gândacul morişcă nu este un scufundător puternic, este capabil să se mişte în curbe repezi pe suprafaţă, cu aproximativ şaizeci de bătăi din picioare pe secundă.

Acest gândac este adaptat mai mult la viaţa de suprafață. Doar jumătatea superioară a insectei respinge apa, aşa că poate înota jumătate deasupra şi jumătate sub apă. Pe lângă aceasta, el are două perechi de ochi, astfel că poate vedea prădătorii de deasupra apei şi poate şi căuta hrană dedesubt.

Indiferent de creatură, Dumnezeu a dat fiecărui animal exact echipamentul de care are nevoie ca să-şi trăiască viaţa pe deplin. Şi este sigur de concluzionat că el, Creatorul, ne va da şi nouă puterea de care avem nevoie ca să facem faţă diverselor situaţii de viaţă.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video