SCONCSUL CEL BENEFIC

Este spre binele meu că m-ai smerit; ca să învăț orânduirile Tale.
Psalmul 119:71

Odată, când eram copil, câinele meu a încolţit un sconcs, pe veranda din faţă. Îţi poţi imagina rezultatul. N-am prea dormit în noaptea aceea, iar mirosul a fost prezent timp de luni de zile, pentru că în încercarea sa de a se apăra, sconcsul n-a nimerit câinele şi a stropit uşa. Nici unul dintre noi nu avea atunci dispoziţia de a se gândi la beneficiul de a avea un sconcs. Dar, în ciuda metodei sale de apărare, sconcsul este unul dintre cei mai buni prieteni ai omului.

Sconcşii sunt probabil cei mai mari duşmani, din clasa mamiferelor, ai insectelor. De fapt, ei pot distruge mai multe insecte decât toate celelalte mamifere la un loc. În Canada, sconcşii au distrus mai mult de 115 000 de larve de pe un teren de opt acri, într-un timp foarte scurt. Ei au ajutat la controlul unei înmulţiri exagerate a omizilor din New Mexico. În acel caz, 60-90 % din dieta sconcsului consta din omizi. Guvernul statului New York a promulgat o lege care proteja aceste animale benefice, ca apreciere pentru controlul lor asupra acelor larve.

Deşi sconcşii par să prefere insecte, ei pot consuma şi reptile, fructe şi chiar animale mici. Sconcşii atacă foarte rar păsări sau distrug ouă ale păsărilor care îşi fac cuibul pe pământ. Examinarea stomacurilor acestor animale a arătat că mai puţin de 10 sconcşi din 1000, adică mai puţin de 1%, se hrănesc cu păsări de curte. Şi nu s-a găsit nici o urmă de ouă de pasăre în studiu.

Pieile sconcşilor sunt folosite în industria blănurilor şi se caută aproape la fel de mult ca şi cele de oposum sau de mosc. Secreţia pe care o folosește sconcsul ca să producă mirosul său de apărare este importantă pentru industria parfumului, după ce a fost dezodorizat. Aşa că vezi că există diferite moduri în care sconcsul este folositor omenirii.

În noaptea în care câinele meu a dat de necaz pentru că a încolţit un sconcs, a învăţat o lecţie pe viaţă. L-a ţinut departe de necazuri mai mari, cel puţin în acea zonă. Deci, aşa cum ne spune textul, învăţăm din necazuri. Permiţând necazului să vină asupra noastră, Dumnezeu ne învaţă o lecţie de care avem nevoie. Aşa că, mulţumim Domnului pentru necazuri!

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video