PLANTE BIBLICE

Eu sunt un trandafir din Saron, un crin din văi. Ca un crin în mijlocul spinilor, aşa este iubita mea între fete. Ca un măr între copacii pădurii, aşa este prea iubitul meu între tineri. Cu aşa drag stau la umbra lui, şi rodul lui este dulce pentru cerul gurii mele.
Cântarea cântărilor 2:1-3

Tipul de plantă la care ne gândim atunci când citim numele ei în Biblie este deseori destul de diferit de cea care creştea în Țara Sfântă. De exemplu, traducătorii Bibliei au folosit cuvântul trandafir ca să identifice o floare despre care oamenii de ştiinţă credeau că este narcisa, brânduşa sau, probabil, şofranul. Trandafirul din Saron ar putea fi o floare care creşte pe câmpia Saronului, care se află între muntele Carmel şi actualul oraş Tel Aviv.

Un alt exemplu este crinul la care S-a referit Isus în Predica de pe Munte. Cuvântul ebraic shushan, care este tradus cu „crin”, se poate referi la lotus, lalea, brânduşă de toamnă, stânjenel, gladiolă şi anemonă, între altele. S-ar putea să fi fost oricare dintre ele, acoperind coastele dealurilor în perioada din an în care Isus a atras atenţia ascultătorilor Lui la slava „crinilor de pe câmp” (Matei 6:28, 29).

Copacii din Biblie cauzează unele probleme de nerezolvat. De exemplu, sicomorul, în care Zacheu s-a urcat ca să-l vadă pe Isus mai bine era, de fapt, un smochin sicomor şi nu sicomorul dud pe care îl cunoaştem noi. Sicomorul din Biblie avea ca fructe nişte smochine de calitate inferioară.

Pentru cei mai mulţi dintre noi nu contează prea mult numele botanic al copacului în care s-a suit Zacheu, nu-i aşa? Ceea ce este important este că el l-a văzut pe Isus, iar Isus l-a acceptat.

În acelaşi fel, nu contează că trandafirul din Saron, crinul din vale, sau crinii de pe câmp nu sunt aceleaşi flori cum am crezut noi. Punctul principal este că fiecare floare este frumoasă şi fiecare dintre ele îl reprezintă pe Isus şi caracterul Său, care are frumuseţea şi gingăşia combinată a fiecărei flori de pe pământ; pentru că în Isus noi privim „slava Domnului, măreția Dumnezeului nostru” (isaia 35:2).

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video