APĂ DULCE

Din aceeaşi gură iese şi binecuvântarea şi blestemul! Nu trebuie să fie aşa, fraţii mei! Oare din aceeaşi vână a izvorului ţâşneşte şi apă dulce şi apă amară?
Iacov 3:10,11

Există un lac, în capătul superior al Golfului Frobisher, de pe Insula Baffin, în Canada Arctică, ce conţine atât apă dulce cât şi apă sărată. Apa mai grea, cea cu sare, coboară la fundul lacului, în timp ce apa dulce sau proaspătă, rămâne deasupra. Două procese împiedică amestecarea celor două nivele.

Mai întâi, zăpada care se topeşte de pe munţii înalţi de 600 m care încercuiesc lacul, alimentează lacul cu apă dulce, care curge peste apa sărată ce ajunge în golf printr-un râu lung de doar 100 m. În al doilea rând, Golful Frobisher are una dintre mareele cele mai înalte din lume. Când aceste maree sunt foarte înalte, râul curge invers, ducând apa sărată în aval, în lac.

Noua apă sărată depozitată se duce la fund, ca să înlocuiască sarea dusă de apa dulce care curge. Aceasta menţine situaţia pe două nivele din lac.

Eschimoşii îl numesc Lacul Ogac, ceea ce înseamnă lacul cod. Codul este un peşte de apă sărată. Eschimoşii au prins cod în Lacul Ogac timp îndelungat. Până când s-a descoperit stratul de apă sărată, nimeni nu înțelegea cum putea codul să trăiască acolo. Pentru că nivelul sării din apă nu se ridică destul ca peştele să găsească râul, codul a fost prins în lac timp de sute de ani.

În mod straniu, codul din lac practică canibalismul ori de câte ori are ocazia. Poate că acest comportament este un rezultat al spaţiului limitat. Oricare este motivul, este un obicei neobişnuit pentru un peşte vegetarian normal.

Neobişnuitul Lac Ogac, care are atât apă proaspătă, sau dulce, cât şi apă sărat – amară, ne aminteşte de textul ales pentru astăzi. Textul discută o situaţie care, din nefericire, se întâlneşte prea des. Putem fi atât de dulci cu prietenii noştri, dar uneori suntem amari cu fratele sau sora noastră, sau chiar cu mama şi cu tata. Aceste lucruri, spune textul nostru, nu trebuie să fie aşa. Dacă ne dăm seama că suntem astfel, să-l cerem lui Isus să ne ajute să nu mai fim aşa.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video