MITUL COBREI

Şi şarpele se va hrăni cu ţărână. Nici un rău, nici o vătămare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfânt, zice Domnul.
Isaia 65:25

Şerpii sunt de obicei temuţi, fie că sunt sau nu periculoşi. În India, totuşi, oamenii se închină la cobră ca simbol al fertilităţii şi sute de cobre, care sunt folosite în ceremonii, rareori muşcă, chiar pe oamenii din apropierea lor. Totuşi, cobrele indiene sunt deseori învinovăţite pentru miile de morţi cauzate de muşcăturile de şarpe în fiecare an, deşi viperele sunt de obicei vinovaţii.

Cobrele se îndepărtează la prima apropiere a paşilor de oameni. Viperele nu se mişcă şi astfel sunt uşor călcate, iar muşcăturile lor sunt mult mai frecvente. Ele sunt, de asemenea, mult mai periculoase.

Probabil cel mai mare mit despre cobră este că ea poate fi fermecată de flaute. Cobrele nu au urechi externe şi, deşi pot detecta unele vibraţii sonore, ele nu pot fi aduse în transă dansantă cu ajutorul muzicii. Şarpele răspunde, de fapt, mişcării flautului. El se va undui în ritmul oricărui obiect care este legănat dintr-o parte în alta, în faţa lui.

Cobra este, desigur, un şarpe veninos. De fapt, este unul dintre cei mai veninoşi şerpi din lume, iar în India, în acelaşi timp, unii se tem de el, iar alţii i se închină. În aceeaşi cantitate, otrava cobrei este mai toxică decât cea a şarpelui cu clopoţei. Totuşi, cobra nu foloseşte întotdeauna venin atunci când muşcă, aşa că muşcătura cobrei nu este neapărat vătămătoare.

De asemenea, dacă a mai muşcat recent, ea poate să nu aibă destulă otravă pentru o doză mortală. În orice caz, cobra preferă să nu atace un inamic, ci mai degrabă, îşi întoarce spatele capului ei turtit spre pericol, sperând că aspectul ochilor ei uriaşi îl va speria pe atacator.

Aşadar, cobra nu este atât de periculoasă pe cât se crede, deşi poate muşca mortal. Cei care mânuiesc şarpele în timpul închinării îl fac să pară că este mai mult un animal de casă decât o ameninţare. Ceea ce ne face să ne gândim la textul nostru, care ne spune că pe Noul Pământ, şerpii nu vor răni şi nu vor distruge nimic „pe tot muntele Meu cel sfânt, zice Domnul.”

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video