CREATURI ALE OBICEIULUI

Să nu te amesteci cu cei neastâmpăraţi!
Proverbe 24:21

Şoarecele de apă cu bot ascuţit, care nu este mai mare decât degetul unui om, este, ca şi alte creaturi, bine adaptat la mediul în care trăieşte. De exemplu, el are nişte franjuri din peri tari pe partea exterioară a degetelor şi sub coadă, care se desfac în apă, pentru a lărgi suprafaţa de vâslire a picioarelor şi suprafaţa de cârmire a cozii.

Şoarecele de apă este o creatură a obiceiului, în cel mai strict sens al cuvântului. Odată ce a învăţat un anume fel de a face ceva, el se opune schimbării modelului până când este forțat să o facă. Când au fost ţinuţi sub observaţie în cuşti, şoarecii s-au oprit brusc din explorările lor şi s-au retras spre siguranţa cuiburilor lor. Astfel, ei erau siguri că nu se pierdeau şi că se puteau întoarce, dacă îi ameninţa vreun pericol. Totuşi, prima dată când au încercat să găsească o intrare spre noua lor cutie în care aveau cuibul, au avut ceva probleme. Mai întâi, au sărit pe acoperiş şi au căutat deschizătura. Când au găsit-o, s-au repezit înăuntru cu jumătăţi de tumbe. După câteva încercări, au putut să găsească deschiderea fără să o mai caute. Dar au continuat să sară pe acoperiş înainte să intre, şi nu să se ducă direct la deschizătură.

Şoarecii s-au obişnuit să alerge în jurul unei platforme ancorată cu pietre, pe care săreau automat în sus și-n jos. Într-o zi, pietrele au fost mutate din locul lor obişnuit. Şoarecii veneau unde fuseseră pietrele, săreau şi aterizau cu un bufnet. Ca şi cum nu le venea să creadă, se întorceau de unde veniseră şi repetau acelaşi lucru. După un al doilea bufnet, ei consimţeau că se făcuse o schimbare.

Fiind creaturi ale unor obiceiuri stabilite cu grijă, şoarecii de apă trebuie să se asigure că au înţeles toate punctele de pe drum. Şi apoi ei nu se grăbesc să facă schimbări de dragul schimbării. Aceasta nu este o trăsătură rea. Uneori, oamenii fac schimbări prea repede şi prea uşor. În textul nostru, regele Solomon sfătuieşte să nu ne amestecăm cu cei neastâmpărați (cei schimbători, engl.). Pavel adaugă că ar trebui să cercetăm toate lucrurile şi să păstrăm ce este bun. (1 Tesaloniceni 5:21).

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor