Arborele de santal

Prea iubiților, nu vă răzbunați singuri; ci lăsați să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul. Romani 12:19:

Știu, sunt momente când iți este foarte greu să te abții: simți nevoia să-i dai lectia pe care o merită, însă adevarul este că după ce vei face acest lucru, nu vei simți eliberarea și confortul sufletesc după care tânjești: vei fi la fel de încărcat sau poate mult mai încărcat și tensionat.
 
În Kannauj se află 10 mari ateliere în care, de generații întregi, lemnul de santal, adus din sudul Indiei, este transformat în ulei prețios, un ingredient important pentru fixarea aromelor din majoritatea parfumurilor din întreaga lume.
 
100. 000 de oameni sunt angrenați in acest proces, aici obținandu-se 75% din întreaga cantitate de ulei de santal din India.
 
Uleiul de santal este fantastic de scump, producția și comercializarea sa fiind atent supravegheate de oficialitățile indiene. În India arborii de santal sunt pe cale de dispariție, iar pentru a impiedica „dispariția” chiar si a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotata, ținandu-se astfel o evidență foarte strictă, urmând a fi taiate doar cele care au ajuns la maturitate (un proces ce se încheie la capatul a 60 de ani).
 
Un vechi proverb spune: „Omul virtuos trebuie să imite arborele de santal care, atunci cand este tăiat, parfumează securea care-l lovește. ”
 
Atunci când simți nevoia să te razbuni, respiră adânc, numără până la zece și mai analizează o data daca ceea ce vrei să spui sau să faci este cea mai înțeleaptă alegere. Ai putea încerca să raspunzi cu un act de bunătate cuiva care te rănește, la fel cum arborele de santal răspunde cu parfum atunci când este tăiat.
 
Un sfat inspirat spune:
 
”Nu plătiți cu aceeași monedă. Atât cât depinde de voi, îndepărtați orice cauză a unei înțelegeri greșite. Evitați provocarea răului. ”
 
Ellen White, Divina vindecare pag. 368.

Violeta Modoran, Ghid – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor