Atac de panică

Nu vă îngrijorați, dar, de ziua de mâine…Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6:34)

Eram în clasa a IX-a, la ora de sport. Trebuia să stăm câteva secunde în mâini, iar apoi să coborâm picioarele spre spate pentru a face podul. Mă consideram deja expertă la acest exercițiu, dădusem și „meditații” altor colegi, așa că am început operațiunea tacticoasă, fiind sigură de reușită. Însă, surpriză! Un coleg a lovit din greșeală salteaua pe care stăteam în mâini și am căzut într-o poziție destul de ciudată. Și atunci s-a întâmplat…
 
Îngrozită că mi-am fracturat coloana și voi rămâne paralizată, în loc să încerc să mă mișc pentru a verifica, am rămas jos blocată. Inima a început să-mi bată foarte tare și respirația mi s-a accelerat. Din fericire, profesoara știa exact ce are de făcut. Mi-a spus pe un ton calm, dar ferm, să mă liniștesc, că sunt bine, și să respir adânc odată cu ea. Durerea pe care o simțisem la spate s-a dovedit a fi doar o leziune musculară medie, nici vorbă de fractură a coloanei.
 
De atunci, deși am trecut prin situații mult mai dificile în viață, nu am mai avut niciun atac de panică, însă acea experiență m-a ajutat în activitatea mea de instructor explo’. O fetiță visase că va cădea de pe munte și se va accidenta grav. A doua zi, pe traseu, se temea că visul va deveni realitate și a făcut un atac de panică. După exemplul profesoarei mele, am ajutat-o să se liniștească.
 
Cu siguranță, respirația profundă, abdominală, și conștientizarea faptului că gândurile catastrofale sunt exagerate și contrare rațiunii reprezintă o soluție. Cred însă cu toată tăria că cel mai bun antidot pentru panică este principiul biblic ajunge momentului necazul lui.
 
De multe ori ne îngrijorăm și intrăm în panică pentru ceva ce încă nu s-a întâmplat și poate nu se va întâmpla vreodată. Să respirăm adânc, să ne amintim că nu are legătură cu realitatea, să respirăm adânc iar…Și, fiindcă rugăciunea este respirația sufletului, să ne rugăm!
 
Doamne, ferește-mă de această problemă, iar dacă totuși mă voi confrunta cu ea, dă-mi putere să o depășesc pentru că știu că toate lucrurile lucrează pentru binele veșnic al celor ce te iubesc. Amin!

Andreea Strâmbu, Master Ghid – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video