Cunoașterea de sine

„După ce L-a ispitit în toate felurile, diavolul a plecat de la El, până la o vreme. ” Luca 4:13

În general tindem să relaxăm măsurile de protecție direct proporțional cu conștientizarea prezenței pericolului sau cu imaginea pe care o avem despre noi înșine. Sunt semnale care determină o mai mare vigilență a sistemul nostru de alertă și, care dacă sunt neglijate, pot să ajungă să nu mai poată fi interpretate.
 
Uneori semnalele și mesajele sunt subliminale și interpretarea lor este dificilă, dar de cele mai multe ori primim semnale supraliminale, astfel că suntem în situația de a decide conștient de propriile alegeri, de a fi responsabili.
 
Imaginea de sine este cea prin care în general filtrăm aceste semnale. Dacă ne simțim puternici, încrezători atunci credem că putem face față ușor acestor pericole, dacă părerea despre noi este una demobilizatoare tindem să abandonăm lupta și să ne plângem sau să evităm conștientizarea.
 
Dacă imaginea de sine însă este corect testată prin prisma experiențelor anterioare atunci putem numai bănui de ce suntem capabili. De regulă imaginea de sine nu este statică, ea urcă sau coboară în funcție de dispozițiile momentului sau de alimentarea convingerilor din ultima perioadă. Imaginea de sine este locul în care luptele personale sunt duse. Interesul controlării acesteia de către forțele supranaturale este foarte mare.
 
La Domnul Isus, Diavolul a încercat cu insistență 40 de zile, prin amenințări, prin privațiuni, prin înfometare, prin oferte mirifice, prin glorie sau renume, prin prezent sau prin viitor, să-i influențeze imaginea de sine, însă de fiecare dată, Domnul a răspuns invariabil poziționându-se sub protecția infinită a lui Dumnezeu: stă scris!
 
Ori de câte ori a venit ispita asupra Lui, Mântuitorul a aplicat principiul pe care avea să-l inspire mai târziu lui Iacov: Iacov 4:7 „Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi. ”
 
„Doamne, ferește-ne astăzi de păcatul necunoașterii de sine, dă-ne o corectă imagine de sine…Ajută-ne astăzi să fim biruitori prin Numele Lui Isus!”

Alex Stamatie, Master Ghid – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor