Războiul urechii

„Nu întoarceți nimănui rău pentru rău.” Romani 12,17

În anul 1739, căpitanul Robert Jenkins s-a prezentat în fața Camerei Comunelor cu un obiect foarte ciudat: un borcan în care se afla presupusa lui ureche! El a spus ca aceasta a fost amputată de niște gardieni de coastă spanioli, care se îmbarcaseră pe nava sa, îl prădaseră și îl puseseră în derivă.
 
Oricât de ciudat ar părea, urechea aceasta a devenit un pretext pentru ca Marea Britanie să pornească împotriva Spaniei așa numitul „război al urechii lui Jenkins”. Foarte curând, britanicii și-au dat seama că urechea căpitanului Jenkins nu justifica intrarea în război a întregii țări. Totuși, până să-și dea seama, s-au dat câteva lupte maritime în care s-au pierdut vieți. De fapt, acest conflict s-a întins pe aproape nouă ani (1739-1748) și a dus la moartea a peste 30.000 de oameni!
 
Și când te gândești că totul a pornit de la o ureche! Și în Biblie citim despre un om care și-a pierdut urechea. Petru a scos sabia și a tăiat urechea robului marelui preot în grădina Ghetsemani. A făcut asta pentru a-și apăra Maestrul! Dar Isus nu a fost de acord cu reacția lui Petru, așa că s-a aplecat, a luat urechea robului și a pus-o la loc. Aceasta s-a vindecat instantaneu!
 
Isus nu a dorit să provoace un război al urechii! Interesant, nu? Isus a fost tratat pe nedrept de multe ori, dar n-a lovit pe nimeni pentru a-și impune punctul de vedere.
 
Tu cum reacționezi când ți se face o nedreptate? Când, de exemplu, ți se pune piedică în curtea școlii, în fața colegilor care râd copios? Când se face mișto de tine, la ora de matematică? Când iei o notă mica, cu toate că ai fi meritat mai mult? Te înfurii, bineînțeles și te gândești cum să te răzbuni.
 
Dar Isus nu vrea ca noi să scoatem sabia și să pornim un război. Așa că, îți propun un exercițiu: când ți se face o nedreptate, în loc să te răzbuni, numără până la zece! Furia se va diminua și vei putea lua o decizie mai calculată. Ce zici?
 
Pare ciudat, dar poți încerca! În loc să pornești războiul urechii, numără până la zece! Ai de zece ori mai multe șanse să te calmezi!

Luca Porumb, Explorator – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor