Sine cera sau mic tratat despre sinceritate

„Şi în gura lor nu s-a găsit minciună, căci sunt fără vină înaintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu.” Apocalipsa 14:5

Sinceritatea este probabil cea mai apreciată trăsătură umană și probabil toți dorim sinceritate de la ceilalți. Conform dicționarului sinceritatea este „lipsă de prefăcătorie sau de viclenie, semantica sa fiind completată de o serie de sinonime totale sau parțiale după cum urmează: franchețe; loialitate, lealitate; cinste, onestitate, corectitudine, probitate, integritate; credință, fidelitate, devotament, devoțiune; naturalețe, simplitate, spontaneitate, dezinvoltură; nevinovăție, puritate, inocență, candoare; naivitate, credulitate; confidență, destăinuire, divulgare, mărturisire, spovedanie, confesiune; obiectivitate, obiectivism, imparțialitate, nepărtinire; adevăr, veridicitate, veracitate, veritate; verosimilitate” și lista continuă.

Deși dintr-un spectru folcloric, povestea din spatele „sincerității” este demnă de menționat. În Roma antică, etalonul calității pentru olărie era o inscripție în lemn sau proclamată vocal de comercianți: sine cera! (În latină, sine cera însemnând fără ceară.). Pentru a păstra apa în ele, vasele din lut trebuiau să fie dintr-o singură bucată, și, bineînțeles, fără fisuri. Pentru că se întâmpla ca un vas să se fisureze din varii motive, se folosea ceara pentru ascunderea fisurilor. În contact cu apa, aceasta se înmuia, iar fisurile scăpau apă, vasul fiind de nefolosit. Sine cera era, așadar, garanția unui obiect veritabil. Metaforic vorbind, a fi sincer înseamnă a fi „fără ceară”, respectiv fără o mască menită ascunderii.

Trăim într-o lume a nesincerității, o lume a măștilor. Masca poate fi diversă: de la ascunderea propriilor interese, gânduri, emoții, acțiuni, trăsături nu tocmai plăcute de caracter, până la machiajul acela atât de agresiv că ascunde, la propriu, trăsăturile naturale ale feței. Și cu toate acestea, Scriptura ne îndeamnă să fim sinceri cu alții, și să nu ducem o viață de minciună. Autenticitatea este cuvântul cheie în această ecuație. Nu este vorba în definitiv decât de a fi în conformitate cu tine însuți. Așa că te îndemn să dai dovadă de sinceritate, dezvoltând o viață autentică.

Matei Laurentiu, Pastor – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor